Tijdens de twaalfde editie van Kunstroute Haagse Beemden op zondag 2 juni van 11.00 – 17.00 uur, konden wijkbewoners en andere geïnteresseerden in de ateliers van twaalf kunstenaars kijken hoe hun kunst tot stand komt. De overige vier kunstenaars zonder eigen atelier exposeerden in Buurthuis Gageldonk en in De H. Maagd Maria en H. Dymphna Kapel.
De kunstenaars Antonieta Derksen-Ponce, Liesbeth Bossink, René Vonk en William van der Zanden mochten hun werken exposeren in Buurthuis Gageldonk. De opkomst in de ochtend is erg goed, volgens kunstschilder William van der Zanden. De meeste bezoekers begonnen hun route in dit buurthuis. Zo ook HBNieuws - Modern Prinsenbeek. Uit het aanbod van de zeventien kunstenaars hebben wij een selectie gemaakt. Dit jaar interviewen we kunstenaars die het voorgaande jaar minder aanbod zijn gekomen. Opvallend is dat kunstenaar Antonieta Derksen-Ponce dit jaar ook met een keramiekboegbeeld exposeert.
Nieuw werk
Antonieta vertelt: “Ik heb een paar jaar geleden een paar keramiekworkshops gevolgd en vond het heel leuk. Het boegbeeld dat ik heb gemaakt, sluit goed aan op de schilderijen die ik heb gemaakt, zeeën. De boegbeelden waren op een schip belangrijk, omdat de zeelieden erin geloofden dat zo’n beeld ervoor kon zorgen dat het schip over rustige wateren kon varen. Sinds kort werk ik ook driedimensionaal, zodat het lijkt of de golven uit het schilderij vloeien.”
Liesbeth Bossink exposeert met haar creatief boekbinden en haar geborduurde foto-exposities. “Mijn laatste werk bestaat uit een fotodetail van een pioenroos op afgedrukt op Japans papier en gescheurd cali papier, die ik daarna borduur”, zegt Liesbeth.
Fotograaf René Vonk toont in zijn expositie dat je helemaal niet persé een duur fototoestel nodig hebt om mooie foto’s te maken. Met zijn serie ‘pinhole foto’s’ verbaast hij menig bezoeker. “Ik exposeer internationaal. Vorig jaar oktober/november heb ik meegedaan bij een expositie in Polen. Daar kwamen pinholefotografen van over de hele wereld. Het is altijd gezellig, omdat ik inmiddels de meesten al goed ken”, vertelt René. Hij heeft ook een geprepareerd koffieblik, waarmee hij de serie heeft gemaakt meegenomen, om de bezoeker een indruk te geven.
Breda
Dat kunstenaar Willem van der Zanden van zijn stad Breda houdt, blijkt wel uit zijn schilderijen. “Mijn laatste nieuwe schilderij bevat enkele prominente Bredase gebouwen”, begint William zijn verhaal. “Je ziet de Koepel, het Begijnhof, Spanjaardsgat, het oude Belastingkantoor, de Watertoren en Koning Willen III.”
In de H. Maagd Maria en H. Dymphna Kapel exposeert kunstenaar Margreet Lankhuizen haar werk. Een combinatie van schilderijen, keramiek, fotografie en textiel. Opvallend is de kimono die zij heeft gemaakt van restjes stof van kleding van haar overleden moeder en hoe zij op een creatieve wijze het verdriet over haar overleden zus heeft weten te verwerken in het boekje wat zij speciaal voor haar zus heeft gemaakt.
Personage
Margreet vertelt: “De karakteristieken van mijn zus heb geprobeerd in deze kunst weer te geven. Mijn zus was dol op Delfts blauw, maar zij had ook veel boosheid in zich zitten. Dus heb ik voor dit kunstwerk delftsblauwe attributen stukgegooid. Mijn zus hield ook van bloemen, deze twee schilderijen staat dezelfde vaas met bloemen. Het ene schilderij is mooi en helder van kleur en het andere schilderij lijkt achter een sluier van mist te zitten. Het symboliseert het immense verdriet wat ik heb gehad.” De bezoekers van deze expositie zijn erg geraakt door de openheid die Margreet in haar kunstwerken laat zien.
Annemieke Koppen, is gastvrouw van de Kapel en serveert koffie, thee of iets fris aan de bezoekers van de expositie in de Kapel. “Mensen die bij ons een kopje koffie komen drinken, zeggen allemaal dat zij geraakt zijn door deze expositie. Ik vind het ook zo bijzonder. Ik ben zelf ook heel creatief en heb nu eigenlijk spijt dat ik nooit een kunstwerk van oude kledingstukken van mijn overleden moeder heb gemaakt.”
Wordt vervolgd…
W: kunstroutehaagsebeemden.nl
Reactie
Monique Haas: Had graag wat kunstwerken willen zien, maar helaas door drukte lukte dit niet. Jammer!. Mooi om de betekenis achter een kunstwerk uitgelegd te horen. Misschien volgend jaar tijd om een kijkje te nemen.