Het is meivakantie en veel mensen hebben dan de tijd om het huis, de schuur of het de tuin eens goed op te ruimen. Zo na de winterperiode is de lente een geschikte tijd om ruimte te maken in en rondom het huis. Het brengt overzicht en het kan een heerlijk opgeruimd gevoel geven. Hoe kun je het opruimen het beste aanpakken? In deze column richten we ons alleen op het huis.
Over het algemeen is het in de lente nog niet te warm in huis om in actie te komen. Of kies in ieder geval een wat koelere dag uit om aan de slag te gaan. Plan bijvoorbeeld één of twee dagen in je agenda en plan van tevoren wat je wilt gaan aanpakken. De milieustations van Breda kunnen in deze periode trouwens extra druk zijn. Op breda.nl/milieustation kun je op een webcam zien hoe lang de rij voor de ingang van het milieustation is.
Hier volgen een aantal tips voor het opruimen:
- Werk irritaties weg.
Begin met het opruimen van een ruimte die je het meest stoort, waar je misschien al jaren niet echt hebt opgeruimd, bijvoorbeeld de volle rommelzolder. Daar opruimen geeft je uiteindelijk ook de meeste voldoening.
- Twijfeldoos.
Zet vier grote dozen of bakken neer met: houden, weggooien, weggeven/verkopen en twijfel, zo kun je een eerste selectie maken zonder er heel lang over na te denken. Loopt de twijfeldoos na het opruimen opnieuw kritisch door.
- Per kamer opruimen.
In plaats van hot naar her te gaan bij het opruimen, richt je je op één kamer tegelijk. Is die drempel te hoog, begin met één kast.
- Goed gevoel.
Geeft het item dat je in je handen hebt je een goed gevoel? Nee? Gooi of geef het weg of verkoop het.
- ‘Voor het geval dat, toch maar bewaren?’. Als dit zinnetje door je hoofd gaat, weg ermee.
- Ongebruikt.
Heb je al een jaar iets niet gebruikt, stel jezelf de vraag of je het binnenkort zal gebruiken. Nee? Weg ermee.
- Label alles.
Plak labels op opbergbakken en mappen. Zo kun je de kerstspullen straks weer gemakkelijker terugvinden.
- Bijhouden.
Iedere dag 10 minuten opruimen in huis, scheelt straks uren wanneer het zich opstapelt.
- Dubbele items.
Heb je echt 10 pannen, 3 kaasschaven, 35 balpennen, 25 t-shirts en 15 koffiemokken nodig?! Houd alleen wat je gebruikt en doe de rest weg.
- Emotioneel loslaten.
Wanneer je iets tegenkomt met emotionele waarde, kan het moeilijk zijn om dit weg te doen. Iets uit een bepaalde periode in je leven, of een gift van iemand die overleden is. Dat is begrijpelijk. Pak het item vast, voel, erken en verwerk. Wie weet dat je het daarna los kunt laten.