Op zaterdag 4 mei hangen in Nederland de gehele dag de vlaggen halfstok (van zonsopgang tot zonsondergang). Het thema voor 2024 is 'Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid'. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte.
Wij herdenken allereerst allen, burgers en militairen, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen. Ook herdenken we de Nederlanders, die zijn gesneuveld in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.
Het Stichtingsbestuur is samen met de burgemeester van mening dat de herdenkingsplechtigheid een uiting van respect is voor alle gevallenen. De burgemeester wil de herdenking met de inwoners van Breda staande beleven. Als u minder goed ter been bent, zijn er zitplaatsen beschikbaar.
De jeugd van Breda is bij deze herdenking nadrukkelijk betrokken. Groep 8 van Kbs Sinte Maerte heeft ter voorbereiding onder andere een bezoek gebracht aan het Maczek Memorial Breda.
De herdenking vangt aan om 19.30 uur bij het monument 'De Vlucht' in Park Valkenberg. Belangstellenden worden verzocht uiterlijk 19.20 uur aanwezig te zijn.
Stadsbeiaardier Paul Maassen speelt voorafgaande aan de herdenking tussen 19.00 en 19.30 uur een passend programma op het carillon van de Grote Kerk.
Na een kort welkomstwoord om 19.30 uur door de heer C.A. Hubert, voorzitter van de Stichting 4 mei Dodenherdenking zal de burgemeester van Breda, dr. P.F.G. Depla een toespraak houden.
Rose Venneker, leerlinge van het OLV-lyceum, draagt daarna het door haar zelf geschreven gedicht 'Hij' voor.
Aansluitend leggen de burgemeester namens de Gemeente Breda en de dichter samen de eerste krans. Daarna leggen leerlingen van Kbs Sinte Maerte bloemen. Vervolgens leggen kinderen van de Oekraïense gemeenschap uit 'Opvang De Koepel' bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van hun strijd tegen de Russische invasie in hun land. Daarna worden kinderen uit het publiek gevraagd naar voren te komen en een bloem bij het monument te leggen.
Verder worden bloemen en kransen gelegd door organisaties van oorlogsbetrokkenen, het provinciaal en gemeentelijk bestuur, ambassades, maatschappelijke en culturele groeperingen.
Het Klokkenluiders Gilde Breda luidt vanaf 19.50 uur handmatig met vier man de ± 3700 kg zware klok van de Grote Kerk.
Voorafgaand aan de twee minuten stilte blaast Koen van den Heijkant het Taptoe-signaal.
Daarna speelt Harmonie Concordia o.l.v. Martijn Krijnen achtereenvolgens de volksliederen van Nederland, België, Canada, Groot-Brittannië en Polen.
Na de officiële kranslegging worden de (overige) aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen bij het monument te leggen.
Met het leggen van een krans door de Stichting 4 mei Dodenherdenking wordt de plechtigheid in Park Valkenberg afgesloten.
Na de herdenking in Park Valkenberg wordt in de Grote Kerk een herdenkingsconcert verzorgd door Projectkoor en instrumentaal ensemble 'Personare' o.l.v. Ad van Unen.
Uitgevoerd worden zeven delen van 'Annelies'. De muziek is van James Whitbourn en het libretto, gebaseerd op de teksten uit het dagboek van Anne Frank, is samengesteld door Melanie Challenger.
Tijdens het concert zal Bobbie Wermenbol haar zelfgeschreven gedicht 'Stil' en Jada Sangala haar zelfgeschreven gedicht 'Bevrijding' voordragen. Beide zijn leerlingen van het OLV-lyceum.
Het concert, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, vangt aan om 20.45 uur en eindigt omstreeks 21.30 uur.