Een apart, maar wel heel lekker gluten- en lactosevrij lunch- of hoofdgerecht (in dat geval aanvullen met brood naar keuze of een soepje vooraf). Let op, met een aanvulling van gewoon brood is het recept niet meer glutenvrij. Bereidingstijd 15 minuten en 180 minuten wachttijd!
De lange wachttijd komt omdat de eieren moeten marineren in het bietensap. Dus 's morgens voorbereiden indien u het als lunch wil nuttigen of in de middag als u het als hoofdgerecht wil eten.
Een pokebowl is de moderne en westerse variant op het Hawaïaanse gerecht Poke. Het gerecht bestaat uit een kom (bowl) met verschillende fijngesneden ingrediënten die gescheiden naast elkaar op een sierlijke manier gerangschikt zijn en lauwwarm of koud geserveerd worden, met daaroverheen een lekkere saus.
Volkoren eieren zijn eieren van kippen die gevoed zijn met volkoren granen. Ze leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en vitamine B.
De rode biet, een gewestelijke kroot, is een wortelgewas uit het geslacht biet, net zoals onder andere de suikerbiet. De plant wordt tot 80 cm hoog. Het woord ‘biet’ is ontleend aan het Latijnse ‘beta’. Rode bieten zitten bomvol vitamines en mineralen; rijk aan ijzer, magnesium, kalium, fosfor, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Alles bij elkaar goed voor je bloeddruk. Ook een goede bron van onverteerbare vezels die bijdragen aan gezonde darmen. De rode kleur wordt gegeven door de kleurstoffen betanine en betalaïne. De rode bieten zuiveren je bloed; dit is een reden waarom het een acnékiller wordt genoemd en je huid er superglad van wordt.
Meergranenrijst is rijst die, zoals de naam al doet vermoeden, uit meerdere granen bestaat. Meergranenrijst bevat witte rijst én zilvervliesrijst en daar worden dan ook nog wilde rijst, spelt, tarwe en gerst aan toegevoegd. De rijst is glutenvrij.
Ingrediënten
4 volkoren eieren; 500 gram rode bieten, gekookt; 300 gram meergranenrijst; 150 gram gerookte zalm; 6 el sweet chilisaus (die van Inproba bevat 50 procent minder suiker), Komkommer. Eventueel brood naar keuze, soepje vooraf, mogelijk als uitbreiding voor een hoofdgerecht.
Bereidingswijze
- Kook de eieren 6 minuten, laat ze schrikken onder koud stromend water. Rasp intussen de bieten, laat dit uitlekken in een vergiet en vang het sap op.
- Pel de afgekoelde eieren en leg ze in een kom met het bietensap. Vul dit aan met koud water totdat ze helemaal onder staan. Laat de eieren 3 uur(!) marineren in de koelkast.
- Kook de rijst 8 minuten in water met een beetje zout. Giet af en hou de rijst warm met de deksel op de pan. Schep voor het serveren de rijst om met 3 el bietensap en verdeel dit over vier kommen. Schep er de geraspte rode biet op. Snij de zalm in stukjes en verdeel dit over de kommen. Halveer de eieren en leg deze bij de zalm.
Serveer de pokebowl verder nog met komkommerschijfjes en de dressing van chilisaus. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per persoon
463 kcal/10 gram vet, 3 gram verzadigd, 69 gram koolhydraten, 12 gram suikers, 23 gram eiwit, 4 gram zout, 6 gram voedingsvezel.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe werel: Riesling, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;
Frankrijk: Pinot Noir; lichte rode wijn.