Koken met Simone – Krokante kipnuggets met wortelsalade

12 april 2024     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

Weer een simpel, makkelijk en lekker recept. Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 30 minuten en 15 minuten oventijd. Kids zijn er gek op!

 

Meel en bloem. Deze twee benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Er is echter wel degelijk verschil. Een kleine tip is een ezelsbruggetje: meel is veel. Voor meel wordt de hele graankorrel gebruikt, inclusief de vliesjes. Bij bloem zijn deze vliesjes eruit gezeefd. Bloem en meel zijn beiden gemaakt van gemalen graan. De onderdelen van de graankorrel blijven behouden, waardoor meel heel voedzaam is. De zemelen en kiemen zijn ook nog zichtbaar, waardoor meel een wat grovere structuur heeft. Meel is wel de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en ontstaat witte bloem. Bloem is daardoor minder voedzaam en heeft een fijnere structuur dan meel.

 

Weetje: volkorenbloem bestaat niet! Omdat bloem altijd gezeefd is, kan het niet volkoren zijn. Volkoren producten zijn altijd gemaakt van hele graankorrels.

 

Cornflakes zitten vol met suikers en calorieën. Ze bevatten geen vezels, eiwitten en gezonde vetten.

 

In het Wilde Westen van Amerika noemen goudzoekers kleine goudklompjes, ‘golden nuggets’. Een nugget is eigenlijk iets dat door de hitte zijn eigen vorm aanneemt. Een klompje dus!

 

Julienne  is van oorsprong een Franse keukenterm voor dunne reepjes die lijken op lucifers. Gebruik hiervoor een scherp en goed geslepen mes. Leg een vochtige doek onder het snijplankje. Zo bent u er zeker van dat deze niet verschuift tijdens het snijden. Krom uw vingers naar binnen (maak een klauw, zoals een tijger), zodat uw mes uw vingers niet raakt. Het mes glijdt dan langs uw knokkels en u kunt niet in uw vingers snijden. Julienne gesneden wortel is ook kant en klaar te koop.

 

Ingrediënten

400 gram kipfilet; 3 el bloem; 2 eieren; 100 gram cornflakes; 3 el olijfolie; 700 gram aardappelschijfjes; 1 ui; 250 gram cherry tomaatjes; 2 zakjes wortel julienne (kant en klaar dus); 3 el yoghurt dressing of dressing naar keuze. Peper, zout, bakplaat bekleed met bakpapier. Uiteraard kunt u hierbij een salade naar keuze maken.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Snij de kipfilets in blokjes van ca. 2 tot 3 cm. Strooi de bloem op een bord. Klop de eieren los in een diep bord. Strooi de cornflakes (of havermoutflakes) ook op een plat bord. Knijp de cornflakes iets kleiner, ...maar niet helemaal fijn.
  2. Rol de kipblokjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de cornflakes. Zorg dat de kip rondom goed met cornflakes bedekt is. Leg de kipnuggets op de bakplaat.
  3. Bak de kipnuggets in het midden van de oven in 15 minuten krokant en gaar. Verhit intussen twee ruime koekenpannen olijfolie. Bak de aardappelschijfjes in 10 minuten krokant en gaar.
  4. Snipper de ui, halveer de tomaatje. Meng de worteljulienne met de ui, de tomaatjes en de dressing. Breng op smaak met peper, basilicum en eventueel knoflook. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

549 kcal; 15 gram vet, 3 gram verzadigd; 65 gram koolhydraten, 10 gram suikers; 9 gram vezels; 34 gram eiwit; 0,7 gram zout; 163 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, Riesling, droge witte wijn.

Frankrijk; Pinot Noir, droge rode wijn. Mag best wat licht gekoeld gedronken worden.

Oostenrijk: Zweigelt, een heerlijke, volle, rode wijn.

Proost!

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven