Dodo van Haske (2) – De kluis

31 maart 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Dodo heeft een bijzondere levensstijl. Hij eet een keer per dag heel gezond. Dodo doet ook aan een soort van fitness. Hij noemt het zelfkastijding maar eigenlijk is het krachttraining die zijn afweer versterkt. Dat is ook wel nodig met al die zieken en gebrekkigen om hem heen.

 

Onder zijn kluizenaarskleed draagt hij metalen beugels die hij kan verzwaren. Squats, push ups en andere oefeningen met steeds zwaardere gewichten veranderen hem in een imposante gespierde blonde Fries. Zijn populariteit onder de bevolking wordt steeds groter. De mensen zijn blij dat ze weer zonder angst de straat op kunnen. De positieve effecten van zijn handopleggingen, raadgevingen en voorspellingen zorgen voor toenemende gezellige drukte in de kluizenaarswoning. Eten en drinken is er genoeg voor iedereen, omdat alle mensen dit in ruime mate aan de kluizenaar schenken. In die tijd staat het huisje middenin een uitgestrekte woestenij. Het gebied kenmerkt zich door eindeloze veenmoerassen. Dodo groeit tijdens zijn leven uit tot de heilige van het veen. Een licht in de koude en natte wereld.

 

 

Feestje

Daarom besluiten zijn aanhangers om hem op 30 maart 1231 te verrassen met een feest. Als dankjewel. Als de feestgangers in optocht op die dag bij de kluizenaarswoning aankomen treffen ze een ingestorte woning aan. Het zachte veen onder het zware bouwwerk kon de druk niet aan. De verzakkingen werden door niemand opgemerkt, ook niet door Dodo zelf die geen oog had voor zijn onderkomen. Tijdens de bouw is Dodo vergeten een goede fundering aan te leggen.

 

Juist op die noodlottige 30 maart wordt de dan 47 jarige Dodo tijdens het gebed voor zijn eenvoudige altaar bedolven onder het puin. De korte steenlawine zorgt ervoor dat de scherpe punten van de stenen en balken zich her en der in zijn lichaam boren. Als de geschrokken feestgangers hem onder het puin vandaan halen treffen ze een geperforeerde Dodo aan. De wonden worden in de mondelinge overleveringen al snel de stigmata, de kruiswonden van Jezus. Het eerste wonder wordt opgetekend. De genezingen tijdens zijn opmerkzame leven zorgen ervoor dat Dodo al snel heilig wordt verklaard.

 

Op de plaats van de ingestorte kluis wordt niet lang daarna een klooster gebouwd. Rondom het klooster ontstaat een vestiging die door de toegestroomde pelgrims uitgroeit tot het moderne Haskerdijke-Nieuwebrug, onder de rook van Heerenveen. Alleen de kloosterkapel staat er nog. Het gebouwtje staat eenzaam in het Friese landschap en heet de kapelle van Haskerdijke. Blootgelegde fundamenten rondom de kapel herinneren aan het klosster dat hier ooit heeft gestaan.

 

 

Dodopaad

Om de grondlegger van het dorp te herdenken heeft men nog niet zo lang geleden het Dodopaad aangelegd. In een beschermd stuk veenmoeras loopt een kunstig pad dat onderdeel is geworden van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Middenin het moeras is een stenen Dodomonument gebouwd. Het Dodopaad is een kunstwerk dat vooral vanuit de lucht goed te zien is. Dan is de naam DODO te lezen in de natuurlijke vormgeving.

 

Dodofestival

Het feest dat de aanhangers van de heilige in 1231 wilden vieren is vereeuwigd in het Dodofestival van Bakkeveen. Jaarlijks wordt in het laatste weekend van de bouwvak een driedaags festival georganiseerd dat herinnert aan de heilige drie-eenheid en de verrijzenis van Jezus op de derde dag. Dodo is na zijn dood symbolisch verrezen middenin zijn geliefde streek.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven