Jeugd en politiek (7)

27 maart 2024     Redactie leerlingen Graaf Engelbrecht

 

Wij zijn Laura, Emma, Levy, Joeri en Jelle en wij zijn de werkgroep van 5 atheneum van Graaf Engelbrecht voor Jeugd en Politiek.

 

Jeugd en politiek is een soort wedstrijd, georganiseerd door de gemeente Breda, waar scholen uit Breda allemaal apart een maatschappelijk probleem moeten oplossen. Degenen met het beste maatschappelijk probleem en de beste aanpak die winnen deze wedstrijd. Graaf Engelbrecht heeft dit jaar gekozen voor FOMO (fear of missing out).

 

Dit houdt dus in dat mensen bang zijn dat ze dingen gaan missen, zoals feestjes en dan misschien zelfs niet meer bij een groep horen, dit leidt ertoe dat mensen overal bij willen zijn en ook alles willen meekrijgen. En nu social media natuurlijk heel erg populair is in de wereld, gaan deze mensen hier online last van krijgen en leidt dit vaak tot telefoonverslaving, en dat willen wij verminderen in dit jaar. Natuurlijk kunnen wij heel FOMO niet oplossen, daar is het probleem veel te groot voor, maar we willen wel ons steentje bijdragen om FOMO te verminderen.

 

Als je vaker ons artikel hebt gelezen dan weet je dat we bezig zijn met een experiment op school, waarin iedereen zijn telefoon 1 of 2 dagen inlevert. Lijkt op zich nog best te doen, maar in werkelijkheid vinden de meeste mensen dit toch heel lastig. Wij als werkgroep hebben heel de bovenbouw en ook een klein deel van de onderbouw uitgedaagd om mee te doen. Hier hebben we dertig deelnemers van, daarnaast hebben we het ook gevraagd aan elke docent op onze school. Hier doen er maar drie aan mee en we hebben zelfs een mail gestuurd naar andere deelnemende scholen die ook meedoem aan Jeugd en Politiek met de vraag of ze het aandurven, maar hier hebben we helaas geen antwoord van gekregen.

 

De schatting is dat er in totaal ongeveer driehonderd mensen zijn gevraagd om mee te doen en dat er in totaal 33 meedoen. Dit zegt natuurlijk ook al heel veel. En zoals we al eerder hadden verteld, hadden deze mensen de keuze tussen 1 of 2 dagen hun telefoon inleveren. Helaas heeft niemand voor 2 dagen gekozen.

 

Dus iedereen heeft zijn/haar telefoon dezelfde dag ingeleverd en de volgende dag mochten we alle telefoons weer uit de kluis halen, en dat moment mochten we niet klein houden. We hebben wethouder Eddie Förster uitgenodigd en ook BN De Stem was aanwezig. De rector van de school, de wethouder en wij als werkgroep mochten eerst nog een praatje doen en daarna kon de kluis eindelijk weer open. een hele dag zonder weer op hun telefoon kijken.

 

En we zijn natuurlijk erg blij met de 33 die mee hebben gedaan. We hebben nu enquêtes gestuurd naar deze 33. Hierin staat vooral hoe ze het hebben ervaren en of ze het FOMO-gedeelte hebben meegemaakt. Dus nu is het nog afwachten wat het resultaat is, voordat we daar weer verder mee kunnen gaan. We hebben natuurlijk ook even snel aan een aantal mensen gevraagd hoe ze het vonden zonder telefoon en er kwamen weinig negatieve reacties, dus dat is al goed nieuws!

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven