De avond van 29 februari werd opgeluisterd door de profielwerkstukkenpresentatie van de H5- en A6-klassen van Graaf Engelbrecht. Veerle Vellekoop en Nicky Westerveld sleepten met hun onderzoek en presentatie de winnende cheque in de wacht.
De onderzoeken liepen van Taylor Swift tot de orthodox-christelijke religie, van voetbalmarketing voor buurttrappers tot aan Feijenoord. Het ging over medische onderwerpen waaronder stamcel- en kankercelonderzoek en de gezondheidsaspecten van wortels, maar vooral veel over economische onderwerpen en alcohol- en druggerelateerde items. Er was zelfs een stand waar waterstof geëlektrolyseerd werd.
Sabine Zwaan bracht een overtuigende presentatie over mentale kracht. Zij ging daarbij uit van de fysiek en mentaal zwaarst denkbare opleiding: commando. Zij vertoonde aangrijpende filmbeelden uit ‘Kamp van Koningsbrugge’ en had als displaymateriaal de bijzondere militaire Willemsordemedaille van Marco de Kroon meegebracht.
De procesbeheersing bij alcoholopwekking en de bijbehorende gehalte percentagemeting kwamen in diverse werkstukken terug. Nynke lanceerde haar plannen voor een Brabo’tje, een Brabants oppeppertje met een fruitige ondertoon. Studenten Rik en Tomas deden onderzoek naar de ontwikkeling van fruitwijnen op basis van diverse vruchten. Zij oogsten vooral schimmel waarmee aangetoond werd dat hun proces nog voor verbetering vatbaar is.
Mede
Veerle Vellekoop en Nicky Westerveld uit havo 5 stelden zich ten doel te onderzoeken in welke mate de toevoeging van fruit bijdraagt aan de ontwikkeling van het alcoholpercentage in de honingwijn mede. Hiertoe maakten zij twee batches mede met als enig verschil de toevoeging van extra fruitsuikers in de vorm van een hoeveelheid sinaasappel.
Receptuur
In schone flessen gaat honingwater en bakkersgist. Aan een fles wordt een sinaasappel toegevoegd. Watersloten zorgen ervoor dat er geen lucht van buitenaf kan binnendringen, maar dat wel het ontstane koolzuurgas de flessen kan verlaten. Na zes weken komt het proces tot rust en wordt het verkregen resultaat gefilterd. Wat rest is mooie lichte mede. Een tamelijk zoete honingwijn met 10 procent alcohol. De toevoeging van de sinaasappel stuwt het percentage flink op: de 15 procent wordt aangetikt en het resultaat is pittiger en minder zoet. Het aha-gehalte onder de reacties van het aanwezige publiek spreekt boekdelen. Veerle en Nicky wonnen met recht!