Koken met Simone - Romige pasta met kip en champignons

08 maart 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 25 minuten. Ja ja! Oh, dit is zo een lekker recept; iedere keer weer smullen, écht, ik zou dit bijna elke dag kunnen eten.

 

Eenvoudig maar zeer smakelijk en ook, natuurlijk, simpel te bereiden. Ik hoef niet uit te leggen dat ook dit recept makkelijk is aan te passen, te vervangen, met bijvoorbeeld gehakt, vis, vleesvervangers of alleen met groenten. Bijvoorbeeld met spinazie of broccoli.

 

Tomatenpuree is een dikke vloeistof die ontstaat door het koken en persen van tomaten. Het verschil tussen tomatenpuree en tomatensaus is de consistentie, oftewel de dikte, de vloeibaarheid. Tomatenpuree heeft een dikkere consistentie, samenstelling en een diepere, vollere smaak dan de saus. Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt de tomatenpuree zelf makkelijk ‘ontzuren’ door de puree even te bakken in een beetje olijfolie. Blijf er wel bij, want tomatenpuree brandt snel aan! Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.

 

Tja, heikel onderwerp..., scharrelkipfilet. Het klimaat, zéker voor de dieren, houdt ons allemaal denk ik wel bezig. Scharrelkipvlees komt van de kippetjes die meer ruimte en daglicht hebben dan de gangbare kippetjes. Dan is er nog de biologische kip. Een biologische kip leeft langer, krijgt biologisch voer zonder hormonen, heeft nog meer ruimte en kan buiten rondscharrelen.

 

Champignon is het Franse woord voor paddenstoel! De in Nederland meest gekweekte en verkochte champignons zijn de witte en de bruine of kastanjechampignons. Kastanjechampignons hebben een stevigere structuur en een nootachtige smaak én zijn langer houdbaar ten opzichte van de witte champignons.

 

Cherrytomaten zijn ongeveer zo groot als een kers; vandaar de naam cherry. Ze zijn een goede bron van vitamine C en kalium. Een variant van de cherrytomaat is de snacktomaat; deze zijn door hun extra zoete smaak zeer geschikt voor de kinderen. Bewaar bovengenoemde tomaatjes buiten de koelkast, wel op een wat koelere plaats.

 

Ingrediënten

2 uien; 2 teentjes knoflook; 400 gram champignons; 3 el milde olijfolie; 70 gram tomatenpuree, 1 blikje; 200 gram scharrelkipfilet of kip naar eigen keuze; 300 gram volkoren spaghetti... of pasta naar eigen keuze; 250 gram cherrytomaatjes; 200 ml houdbare slagroom; zout en peper. Verse peterselie.

 

Bereidingswijze

  1. Snipper de uien. Snij de knoflook fijn. Snij de champignons in plakjes.
  2. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de tomatenpuree, de ui, de knoflook, champignons en de kip 10 minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om.
  3. Kook intussen de spaghetti of pasta naar eigen keuze, volgens de aanwijzingen op de verpakking, gaar. Voor koolhydraatarm kunt u in plaats van de pasta kiezen voor bijvoorbeeld courgette spaghetti. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de cherrytomaatjes 5 minuten.
  4. Roer de slagroom door de champignons met kip en verwarm dit een paar minuutjes mee. Lekker met een salade naar eigen keuze... tomaat, komkommer, groene ijsbergsla salade. Zelf kies ik ervoor om er lekker geraspte kaas op te doen. Yammie! Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

593 kcal; 25 gram vet, waarvan 11 gram verzadigd; 61 gram koolhydraten, 12 gram suikers; 10 gram vezels; 26 gram eiwit; 213 groenten..

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz en Cabernet Sauvignon; droge rode wijn.

Frankrijk: Côtes du Rhône, vriendelijke, zachte, droge rode wijn.

Frankrijk: Côtes de Provence, volle, droge rode wijn.

Italië: Valpolicella, volle, droge rode wijn.

Frankrijk; Pinot Gris; droge witte wijn.

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay en Sauvignon Blanc, droge witte wijn.

Frankrijk: Riesling, droge witte wijn.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven