Onze werkgroep ‘Jeugd en Politiek’ doet de aankomende maanden onderzoek naar het fenomeen genaamd FOMO (Fear Of Missing Out). Dit houdt kort samengevat in: de angst om iets te missen of niet up to date te blijven. Wij doen dit in samenwerking met de gemeente Breda, waarvan wij een budget hebben gekregen om een maatschappelijk probleem op te lossen, in ons geval FOMO.
De mentor voor ons project, de heer Sillen, is afgelopen donderdag voor de tweede keer bij ons op Graaf Engelbrecht gekomen om te reflecteren op onze voortgang tot nu toe. Daarnaast hebben we duidelijke afspraken gemaakt rondom het eindverslag en de uitvoering van ons plan.
Dit plan houdt in dat in verband met FOMO wij met onze school en kennissen onze telefoon voor één of twee dagen (naar eigen keuze) in een kluis leggen om die daarna tijdens een grote opening met wellicht een wethouder of de burgemeester er weer uit te halen. We zullen hierbij veel mensen benaderen en aansporen om mee te doen, zodat wij het optimale resultaat kunnen behalen.
Hierbij zullen wij voorafgaand en na afloop een enquête door de deelnemers laten invullen en de resultaten hieruit uitwerken en analyseren. Dit wordt een nulmeting genoemd. De heer Sillen heeft ons in contact gebracht met een universiteit die ons helpt om een goede nulmeting uit te voeren.
Hierdoor hopen we een representatief beeld te vormen van het FOMO-probleem in Breda en kunnen wij dit probleem ook duidelijk maken aan de (deelnemende) mensen. Het eindresultaat zal verwerkt worden in ons verslag en het experiment zal veel data opleveren om dit te ondersteunen.
Dit experiment vindt plaats van dinsdag 19 maart tot donderdag 21 maart. Hierin zijn 19 en 20 maart de inleverdata voor de telefoons afhankelijk van het gekozen aantal dagen, en donderdag 21 maart is de grote opening van de kluis. Dit alles zal plaatsvinden op Graaf Engelbrecht.
Met dit project en met het experiment hopen wij duidelijk te maken dat ondanks dat de meeste jongeren/volwassenen het zich niet realiseren, FOMO toch een groot maatschappelijk probleem is waar meer aandacht aan besteed zal moeten worden. FOMO is een onbesproken probleem waar niemand echt bij nadenkt. Hierdoor ziet niemand het als een probleem, terwijl dit het wel is.
Wereldwijd is FOMO een probleem terwijl niemand het zich lijkt te realiseren. Met dit experiment zullen wij mensen duidelijk maken hoe afhankelijk zij van hun telefoon zijn, en hiermee hopen wij dat FOMO een meer besproken onderwerp wordt in onze samenleving. Want hoezo hebben wij tegenwoordig zoveel moeite met het loslaten van onze telefoon? Waarom kunnen we berichten via de telefoon niet negeren? Maar ook de vraag: Waarom probeert iedereen dit gedrag te ontkennen?
Dit experiment zal, hopen we, een bewustwording zijn en wellicht een verandering in (telefoon)gedrag gaan brengen en aantonen wat een groot probleem FOMO eigenlijk is binnen onze moderne maatschappij.
Daarnaast zal het een groot en gezellig experiment worden en we zijn ervan overtuigd dat dit ons veel zal helpen en een groot succes zal worden.
Graaf Engelbrecht, midden in de maatschappij!