Koken met Simone - Flammkuchen met boerenkoolpesto

01 maart 2024     Redactie Simone Baars – Bron Dirk van den Broek

 

Een verrassend recept en zó lekker! Het is een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 50 minuten. Ik zal twee manieren van bereiden voor u beschrijven.

 

Flammkuchen of tarte flambée is oorspronkelijk belegd met crème fraîche, uien, spek en kruiden. De zoete variant..., met appel en Calvados! De knapperige, dunne deegbodem vond zijn oorsprong in de Elzas. Een werkelijk prachtige streek in het noordoosten van Frankrijk, waar ik mijn hart aan heb verpand. Letterlijk vertaald betekent flammkuchen ‘vlamtaart’. Het wordt traditioneel gebakken in een houtgestookte oven voor die perfecte krokante structuur.

 

Het verschil tussen flammkuchen en een pizza; er is wel degelijk een groot verschil! Pizzadeeg is luchtig terwijl het flammkuchendeeg flinterdun en krokant is. Pizzadeeg maak je met gist, het traditionele flammkuchendeeg wordt gemaakt zonder gist. Flammkuchen is eigenlijk qua herkomst een Duits recept; maar door de landswisselingen in afgelopen oorlogen ook vaak gezien als een oorspronkelijk Frans recept. Het hartige recept komt, zoals eerder vermeld, uit de Elzas, een grensregio in het zuidwesten van Duitsland en het noordoosten van Frankrijk. In Frankrijk tarte flambée. In de Elzas (óók Frankrijk) flammkuchen!

 

Het gerecht ontstond in de Elzas, in Frankrijk dus. Om te testen of de houtovens heet genoeg waren, werd een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven gelegd. Werd het deeg te snel donker dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken!

 

Boerenkool is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en in Nederland is het een typische wintergroente. Weetje: in België noemt men dit krulkool of krolkool. De groente barst van de anti-oxidanten en is heel belangrijk voor een goede weerstand!

 

De vindplaats van nootmuskaat ligt in de Molukken (de Banda-eilanden). Vers geraspt is de nootmuskaat het lekkerst. Nootmuskaat en foelie komen uit één tropische, abrikoosachtige vrucht. Binnenin, om de muskaatnoot heen, zit een knalrood membraan; dat is de foelie. Nootmuskaat heeft een fris, bitter aroma. Wees spaarzaam met de dosering.

 

Ingrediënten

2 teentjes knoflook; 300 gram boerenkool, 150 gram Parmezaanse kaas; 50 ml olijfolie; 125 ml crème fraîche; 1 sinaasappel; 1 mespuntje nootmuskaat; 1 rol vers pizzadeeg; 200 gram gerookte zalm; 1 ei; peper en zout; staafmixer en bakpapier.

Beetje dubbel: 1 rol vers pizzadeeg; er is ook kant en klaar vers deeg voor flammkuchen te koop, dat is natuurlijk nóg lekkerder! Lukt dat niet, trek het deeg dan uit elkaar zodat het dunner wordt.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de knoflook, blancheer de boerenkool met de uitgeperste knoflook in kokend water met een beetje zout. Giet alles af en druk het vocht eruit.
  2. Pureer de boerenkool met de knoflook in een maatbeker met een staafmixer. Voeg de kaas en de olie in delen toe totdat een smeuïge pesto ontstaat. Breng op smaak met vers gemalen peper.
  3. Roer de crème fraîche los met 1 el sinaasappelrasp, een beetje nootmuskaat en met een beetje peper en zout.
  4. Rol het pizzadeeg met het bakpapier uit over de bakplaat. Bestrijk het deeg met de crème fraîche. laat de randen vrij.
  5. Verdeel er de helft van de boerenkoolpesto in hoopjes tussen en leg er de gerookte zalm in. Vouw de rand rondom terug. Breek een ei in het midden tussen de zalm.
  6. Bestrooi eventueel nog met zout en peper en nog wat kaas. Bak de flammkuchen 20 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin en knapperig is. Verdeel de resterende pesto over de flammkuchen en serveer warm.

Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

730 kcal; 39 gram eiwit; 44 gram koolhydraten; 33 gram vet, 17 gram verzadigd.

 

Wijntip

Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Spanje: Verdejo droge witte wijn;

Frankrijk: Elzas; Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, droge witte wijnen;

Duitsland: Silvaner, Müller Thurgau, droge witte wijnen;

Frankrijk/Elzas: Pinot Noir, frisse droge rode wijn.

 

De eenvoudigere bereiding bestaat uit 6 bosuitjes, 1 rol pizzadeeg of flammkuchendeeg; 200 ml crème fraîche; 150 gram ham; 150 gram kaas. Bereid alle ingrediënten en verdeel deze over het deeg. Zet de oven liever iets lager.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven