Koken met Simone - Romige zuurkoolschotel met krieltjes, ham en kaas

16 februari 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Weer een lekker, natuurlijk, winters makkelijk recept! Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 15 minuten en ca. 4 tot 5 minuten oventijd.

 

Terwijl ik dit recept schrijf waait en regent het dat het een lieve lust is! Reden dat ik nog maar een lekker winters en makkelijk te maken ovenschoteltje voor u schrijf.

 

Verse zuurkool staat in dit recept maar u mag natuurlijk ook verpakt (500 gram) nemen, naturel, met kruiden, wijnzuurkool. Het zal allemaal zeker smaken.

 

Verse zuurkool

Vers is minder zuur dan uit een pakje. De reden is dat de zuurkool in de verpakking eigenlijk veel langer in het fermentatieproces is geweest. Hierdoor wordt het suikergehalte lager, waardoor het fermentatieproces nagenoeg stopt. Als dat niet zou worden gedaan, gaat het fermenteren door en ‘ontploft’ de verpakking! Zuurkool zit vol met vitamine C, vezels, melkzuren en mineralen en kan ook ongekookt worden gegeten!

 

Weetje: wellicht handig na het nuttigen van (teveel) alcohol..., heeft u een kater…? Eet dan een bordje ongekookte zuurkool. Ff doorbijten maar het doet zijn werk… ECHT! Ook de darmen zijn blij, want zuurkool helpt wanneer de stoelgang wat minder gaat.

 

In dit recept staat als ingrediënt schouderham. Stiekem is dit geen officiële ham omdat het niet van de achterpoot, maar van de voorpoot, de schouder, wordt gemaakt. In dit stukje vlees zitten iets meer pezen, zenen en vet.

Schouderham is ook wat minder mals en van een andere kwaliteit dan achter- en beenham. Schouderham (varkensvlees), is gekookt en licht gerookt.

Weetje: Spaanse Serranoham is de gezondste ham.

 

Ingrediënten

1 kuipje Paturain cuisine knoflook en fijne kruiden, 185 gram (huismerk van alle supermarkten voldoet ook prima); 4 el olijfolie; ca. 700 gram krieltjes, met- of zonder schil; 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes; ca. 120 gram (schouder)ham naar eigen smaak; 500 gram (verse) zuurkool, in reepjes; 100 gram geraspte kaas, naar eigen smaak jong, belegen, oud; peper; optioneel kerriepoeder.

Ovenschaal 18 x 28 cm.

In plaats van de ham kunt u natuurlijk kiezen voor varianten zoals kip, gehakt of vleesvervangers.

 

Bereidingswijze

  1. Verhit in een hapjespan 2 el olie. Bak de krieltjes in 10 minuten goudgeel en gaar.
  2. Verhit intussen in een koekenpan de resterende 2 el olie. Bak de champignons 3 minuten. Voeg de zuurkool toe en bak 6 minuten mee.
  3. Voeg de roomkaas toe aan de zuurkool en laat op laag vuur smelten, zodat een romige zuurkool ontstaat. Schep de hamreepjes (of een variant) erdoor en breng op smaak met peper.
  4. Schep de zuurkool in een ingevette ovenschaal. Verdeel er de krieltjes over en bestrooi ruim met kaas.

Bak de zuurkoolschotel onder de hete ovengrill in 4 tot 5 minuten goudgeel.

 

Heeft u geen ovengrill? Bak de zuurkoolschotel dan in de voorverwarmde oven op 200 graden in 20 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

495 kcal; 29 gram vet waarvan 14 gram verzadigd; 34 gram koolhydraten waarvan 2 gram suikers; 9 gram vezels; 20 gram eiwit; 3.9 gram zout; 188 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Duitsland: Weissburgunder; droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, droge rode wijn;

Frankrijk: Cabernet Franc; droge rode wijn;

Duitsland: Spätburgunder; droge rode wijn.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven