De schrikkelheilige: Antonia van Florence

29 februari 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Antonia werd geboren in 1401 in het toen nog niet zo mooie Florence. De stad bloeide pas op in de Renaissancetijd. Het meisje trouwde op jonge leeftijd met haar jeugdliefde. Het gelukkig paar kreeg een zoon. De vader stierf toen Antonia slechts zevenentwintig jaar oud was. Er ontstonden problemen rondom de erfenis.

Internationaal toernooi Boeimeer JO15-1

29 februari 2024     Ingezonden bericht – Foto Kosta

Boeimeer JO15-1 wil Europa in en hiervoor hebben we het internationaal Jeugdvoetbaltoernooi in Lille/Lambersart TROPHÉE DES HAUTS DE FRANCE uitgekozen. Help ons bij deze droom via onze inzamelingsactie om elke speler deze ervaring te bieden.

Kiek – Kringloop

28 februari 2024     Fotografie Jan Brouwer

Jan reflecteert over de kringloop van het leven: “Laatst wat foto's gemaakt bij de Emerput. Een compleet verrotte en afgebroken wilg levert toch nog een foto op. Die structuur van dat rotte hout, is het niet prachtig? Verder nog wat mos dat op de afgestorven takken van een vlierstruik groeit.”

Wie offerde als eerste de worst aan Clara?

05 februari 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Vorig jaar tijdens de carnavalsoptocht in Prinsenbeek was een van de blikvangers de worst voor Clara. Ook dit jaar gaan carnavalsverenigingen als vanouds naar Meersel-Dreef om daar bij de paters een grote worst te offeren voor de heilige Clara van Assisi. Hoe groter de lekkernij, des te meer kans op goed weer tijdens de carnaval. Waar komt dat gebruik vandaan?

 

De heilige Clara van Assisi sticht in navolging van haar hartsvriend en grote voorbeeld Franciscus van Assisi in de dertiende eeuw een kloosterorde die naar haar wordt genoemd. De Clarissen streven armoede na en eten nauwelijks of geen vlees. Hoewel de heilige Clara na haar dood niet wordt geassocieerd met mooi weer ontstaat er in de middeleeuwen het gebruik om bij de zusters Clarissen etenswaren te offeren voor de heilige Clara. De naam Clara staat voor stralende, helder en schoon. De bijgelovige middeleeuwers zijn maar wat blij dat er een heilige als Clara bij komt die kan zorgen voor mooi weer.

 

Oratorium

Ruim een eeuw geleden, om precies te zijn in 1920, schrijft de befaamde Braziliaanse componist Francisco Mignone een muziekstuk voor solisten die begeleid worden door een koor en uiteraard muziek. Het oratorium is, zoals dat hoort op de geestelijkheid geïnspireerd. Dat is in dit geval de heilige Clara van Assisi. De componist laat zich inspireren op het oude gebruik van het offeren van allerlei vegetarische etenswaren aan de heilige Clara. In ruil zorgt de heilige in dit lied voor mooi weer.

 

 

Vette worst

Het offeren kan bij de zusters Clarissen die nauwelijks of geen vlees eten. Vegetarische offergaven hebben daarom de grootste kans om het gewenste effect te krijgen. Noten en fruit zorgen volgens het lied voor warm en mooi weer en eieren voor gezonde paarden. Stelletjes met trouwplannen offeren regelmatig etenswaren bij een Clarissenklooster om de kans op stralend weer tijdens de bruiloft te vergroten.

 

Meersel-Dreef

In de kloostertuin van het Kapucijnerklooster in Meersel-Dreef staat een kapel die aan de heilige Clara van Assisi is gewijd. De Kapucijner monniken zijn vegetariërs die leven volgens de strenge leer van Clara en Franciscus. Een ideale locatie om te offeren. De carnavalsverenigingen in Breda willen evenals de bruidsparen mooi weer met carnaval en reizen daarom kort voor het carnavalsfeest naar het Mariapark in Meersel-Dreef met een grote vegetarische worst. Het offeren gebeurt met een knipoog en een flinke dosis bijgeloof. Nog niet zo lang geleden offerden de carnavalsverenigingen een worst die van vlees werd gemaakt. De vegetarische Kapucijners deelden toen de vleeswaren uit aan arme gezinnen.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Boerderijwinkel van de Kieboom - kinderfeestjes

Kinderfeestjes bij Boerderij van de Kieboom


 


 

 

 

 

^ Naar boven