In Prinsenbeek en de Haagse Beemden is KPN NetwerkNL ver gevorderd met de aanleg van een glasvezelnetwerk. In 2023 werden de kabels in de grond tot aan de woning aangelegd. Hiervoor werd beperkt gegraven, het merendeel van de kabels ging door middel van een 'raketboring' de grond in. De voorlopige eindsituatie was één of meerdere oranje kabels uit de grond.
Inmiddels zijn monteurs bezig met de eindefase: de kabel bij de woning wordt weer opgegraven, waarna een monteur de kabel aansluit op een contactbox, een zogenaamd Buiten Overname Punt (BOP).
Na het lassen van de glasvezelkabel wordt de BOP teruggeplaatst in de grond en de bestrating hersteld. Hiervoor zijn geen kosten voor de bewoners, wel diende men toestemming te geven. Wanneer men later een glasvezelabonnement afsluit wordt de BOP-box weer opgegraven om de aansluiting in de woning te realiseren. Dit gebeurt op afspraak waarvoor KPN de bewoners eerst een brief zal sturen.
Glasvezeltechniek
Glasvezel is een superdunne vezel (0.125 millimeter), ongeveer zo dun als een haar, waarbij licht wordt gebruikt om een signaal te transporteren. Het 'koper' netwerk wordt later afgesloten.
Voordelen van glasvezel:
1. Altijd een zeer stabiele glasvezelverbinding.
2. Extreem hoge glasvezelsnelheid mogelijk.
3. Glasvezel uploadsnelheid en downloadsnelheid zijn even hoog.
4. Constante hoge kwaliteit met glasvezel.
Glasvezel in Breda
Digitalisering vraagt om een goed functionerende, stadsbrede connectiviteit: iedereen optimaal verbonden op elk moment. Met een dekkend netwerk van hoogwaardige digitale infrastructuur (zoals glasvezel) in Breda kan voldaan worden aan de groeiende vraag naar digitale communicatie. De gemeente wil dat iedereen in Breda optimaal gebruik kan maken van alle digitale diensten.
KPN NetwerkNL heeft Bavel, Wolfslaar, Breda Zuid en Breda Noord voorzien van glasvezel. In Breda West (Haagse Beemden en Prinsenbeek) wordt op dit moment glasvezel aangelegd. De aanleg van glasvezel in Breda Centrum staat dit jaar op de planning.