Koken met Simone - Falafel met zoete aardappel en hoemoes

26 januari 2024     Redactie Simone Baars - bron Dirk van den Broek

 

Hierbij een lekker (tuurlijk) recept, snel klaar met vijf ingrediënten! Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 30 minuten. Misschien voor velen niet echt een doorsnee gerecht gezien de ingrediënten, maar, het is écht lekker!

 

Zoete aardappel of bataat staat op de zevende plaats van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, na rijst, maïs en cassave. Zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken, maar in ons land toch ook steeds meer een bekend ingrediënt.  In restaurants vaak ook de keuze voor zoete aardappelfrietjes. De knollen worden geschild en gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht.
Zoete aardappel bevat inuline, in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom al beter voor bijvoorbeeld diabetespatiënten. Er zijn roze en witte varianten van de zoete aardappel, de roze bevat meer B-caroteen dan de witte.

 

Falafel is een gerecht uit Zuidwest Azië, bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Deze peulvruchten zijn door hun hoge eiwit-, vitamine-, en ijzergehalte een prima vleesvervanger.

 

Artisjokharten zijn de grijs/groene bloemknoppen van de distel. Ze worden geplukt voordat ze in bloei gaan. Artisjok(harten) is vers te koop, uit blik zijn ze prima te gebruiken in bijvoorbeeld dit recept.

 

Weetje: gooi het water niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld als bouillon (basis voor soep of saus); geef je aardappelpuree een boost; maak je houmous wat dunner; marineer andere groenten voor bijvoorbeeld in salades of gebruik het als basis voor een dressing (beetje mosterd, wat kruiden, citroensap, olijfolie, extra vierge...yammie.. écht lekker).

 

Rucola

Afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied; heeft een peperige, ook wel nootachtige smaak. Simpel opdienen met wat olijfolie, extra vierge, grof gemalen peper en wat krullen Parmezaanse kaas, liefst vers van uw kaasboer. Gezond en bevat veel vitamine A.

 

Houmous of Hummus (Midden-Oosten) is een puree op basis van kikkererwten en sesamzaadsaus (tahin) en andere ingrediënten, zoals olijfolie, citroensap, knoflook, peper, zout en paprikapoeder. Boordevol eiwitten, ijzer en vitamine B.

 

Ingrediënten

Circa 400 gram zoete aardappelen, schoongeboend; 1 pakje falafelballetjes; blik artisjokharten; 80 tot 100 gram jonge bladsla met rucola; 100 gram houmous, naturel; zout en peper.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Snij de zoete aardappelen in blokjes van ca. 2 cm. Schep ze in een braadslee, om en om met zout, vers gemalen peper en 1 el olijfolie, knoflook? Rooster de blokjes in de oven in ca. 20 tot 25 minuten mooi en gaar.
  2. Bak intussen de falafel in een koekenpan met 1 el olijfolie rondom bruin. Laat de artisjokharten uitlekken (bewaar het vocht!) en halveer ze.
  3. Schep de zoete aardappelblokjes aan één kant in wijde kommen of borden en leg de falafelballetjes, de artisjokharten en de sla er in porties naast. Schep de houmous in het midden. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

790 kcal/41 gram vet, 6 gram verzadigd/81 gram koolhydraten/17 gram eiwitten/15 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk: Languedoc/Corbières, soepele rode wijn;

Portugal: Dao Grao, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk/Duitsland: Riesling, Halbtrocken, droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio Rosé, droge rosé wijn.

Proost!

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven