Rector Graaf Engelbrecht: één van de leukste banen van Nederland

24 januari 2024     Redactie Anrieke Eppink - Fotografie Jan Brouwer

 

Ruben Koeweiden is in augustus 2023 begonnen als rector bij scholengemeenschap Graaf Engelbrecht in de Haagse Beemden. Reden voor het Haagse Beemden Nieuws – Modern Prinsenbeek om deze nieuwe schoolleider te interviewen over wat een rector nou eigenlijk doet, het smartphoneverbod, zijn ervaringen als schoolleider en zijn ambities.

 

Naam

Ruben Koeweiden

Leeftijd

42 jaar

Werk   

  •  is sinds augustus 2023 rector bij Graaf Engelbrecht;          
  •  is van origine biologiedocent;             
  •  heeft een aantal jaren gewerkt als interim schoolleider (zzp'er).

Privé     

  • is getrouwd;
  • heeft samen met zijn vrouw twee dochters (10, 8), die hem bezighouden in zijn vrije tijd;
  • woont momenteel in Tilburg (in een huis waarvan de kelder op het moment van het interview onder water staat);
  • heeft Bredase roots;
  • is opgegroeid in Raamsdonksveer;
  • heeft een periode in Utrecht gewoond;
  • houdt van koken, in het bijzonder “als er hout aan te pas komt”, maar ook van uit eten gaan, culturele uitstapjes maken en op wintersport gaan.

 

Een rector: dat is toch zo’n strenge, oude man? Eentje naar wie je als leerling toe wordt gestuurd als je het te bont hebt gemaakt in de klas?

Ruben Koeweiden voldoet niet aan dat plaatje. Hij is 42 jaar oud en heeft een toegankelijke uitstraling. Met autoritair gedrag heeft hij dan ook weinig op. “Autoriteit heb ik van mezelf wel”, zegt hij. Leerlingen straffen is bovendien niet iets waar hij zich mee bezighoudt, tenzij er iets is dat hoog oploopt. Koeweiden legt de functie van rector uit als die van directeur. Het woord 'manager' doet volgens hem afbreuk aan wat de functie inhoudt. 'Schoolleider' is wat hem betreft een betere term. De rector is immers integraal eindverantwoordelijke voor de school; of het nu om de financiën gaat of over de inhoud.

 

Takenpakket

Zijn takenpakket omschrijft Koeweiden als erg gevarieerd. Het ene moment zit hij in een denktank over rekenen en taal met andere schoolleiders, het andere moment overlegt hij met afdelingsleiders over zwangerschapsvervanging. Hij houdt zich bezig met de organisatie van aankomende open dag, maar kan tevens bezig zijn met de begroting. Een ander zou terugdeinzen voor een dergelijke veelheid aan taken, maar Koeweiden niet: “Ik houd er nou eenmaal van om mij met dingen te bemoeien.” Volgens eigen zeggen heeft hij “één van de leukste banen van Nederland.”

 

Telefoonbeleid

Koeweiden vertelt dat hij iedere vrijdag een stukje schrijft voor het infobulletin van de school. Het onderwerp van aankomend bericht zal het nieuw ingevoerde telefoonbeleid zijn. De rijksoverheid heeft scholen immers opgeroepen smartphones per 1 januari 2024 te verbieden. Bij Graaf Engelbrecht geldt een verbod in de zogenoemde 'onderwijszones': de lokalen en de daaraan grenzende gangen. Leerlingen kunnen hun telefoon in hun kluis bewaren. Dat dit niet waterdicht is, erkent Koeweiden direct: “Ja, natuurlijk kunnen leerlingen hun telefoon op stil zetten en in hun tas dragen. Wij gaan ze niet fouilleren, maar als wij zien dat ze in de onderwijszones een telefoon bij zich hebben, zijn ze in overtreding.”

Een week na invoering van het beleid zegt Koeweiden geen telefoon meer te hebben gezien. En wat hem vooral opvalt: de leerlingen lopen rechtop in plaats van met hun neuzen op het scherm. Ze kijken het personeel aan en voeren gesprekken met elkaar. In de onderwijsvrije zones gebruiken de leerlingen hun smartphone uiteraard nog wel, maar stiekem hoopt Koeweiden dat leerlingen door het nieuwe beleid ervaren hoe fijn het is om gewoon eens met elkaar te praten. Wie weet laten ze dan ook in de pauzes hun telefoon achterwege.

 

Maatschappelijke thema's en basisvaardigheden

Een grote uitdaging binnen de functie van rector is volgens Koeweiden: omgaan met het spanningsveld tussen de verantwoordelijkheid van scholen ten aanzien van maatschappelijke thema’s en die voor het aanleren van basisvaardigheden als rekenen en taal. De maatschappelijke uitdagingen zijn groot: polarisatie, klimaat. Ondertussen is de kernopdracht aan scholen: het afleveren van goed opgeleide leerlingen. “Er komt veel op ons bordje”, aldus Koeweiden. “Ik voel de opdracht om deze thema’s die op gespannen voet met elkaar staan, voor de mensen die in het onderwijs werken behapbaar te maken.”

 

 

Koeweiden is nu bijna een half jaar rector van Graaf Engelbrecht, die hij liefkozend 'De Graaf' noemt. Hij benoemt de eerste periode als intensief. Dat wat ze “de eerste honderd dagen” noemen, heeft hij gebruikt om Graaf Engelbrecht te leren kennen. Toen hij daar onlangs een reflectie op deed, heeft hij de sfeer en de kwaliteiten van de school benoemd als sterke punten. “Zelf heb ik ervaren in een warm bad terecht te zijn gekomen”, vertelt Koeweiden. “De mensen zijn collegiaal. Ik voel me hier thuis.”

 

Schoolplan

Wanneer de uitvoering van zijn functie wat hem betreft geslaagd is? Koeweiden verwijst naar het schoolplan, dat dit jaar zal worden opgesteld: “Daarbij zal ik na moeten denken over de ambitie voor Graaf Engelbrecht. Er zullen doelen worden opgesteld. Als wij deze doelen na vier jaar weten te bereiken en resultaten weten te boeken, ben ik tevreden. En ja, ik ben van plan om dat mee te maken. Na mijn periode als interimmer heb ik de kans om iets neer te zetten. Dus ik ben er zeker van, dat ik hier over vier jaar nog zit.”

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven