Koken met Simone – Kippendijspiezen met piri piri

12 januari 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een hoofdgerecht voor vier personen, Bereidingstijd 20 minuten, wachttijd 1 uur. Een heerlijk, smakelijk, gezond gerecht… Zeer laag in vetten en in koolhydraten... sluit goed aan op de eventuele goede voornemens... :)?

 

Piri piri (oftewel Afrikaanse rode peper) is een kruidenmengsel uit de Portugese keuken. De Portugezen brachten vroeger de rode pepers vanuit Amerika naar Afrika. Rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. Oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika.

 

Rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Veel vitamine C, een antioxidant , goed dus voor je weerstand. Pepers bevatten de scherpe, langdurig werkzame stof capsaïcine; dus draag huishoudhandschoenen bij het bereiden! Overigens werkt deze stof ook slijmoplossend... goed bij een flinke verkoudheid. ‘Brand’ in je mond blus je met gekookte witte rijst, boter, witbrood, bonen, melk of komkommer. Nooit met water of koolzuurhoudende dranken!

 

Platte peterselie, ook wel bekend als Italiaanse peterselie, is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie.

Peterselie is rijk aan vitamine K, B11, C en A. Daarnaast is het ook rijk aan de mineralen folaat (ondersteunt de aanmaak van rode- en witte bloedcellen wat helpt bij vermoeidheid), kalium en ijzer. Peterselie bevat ook apiol, wat een ontstekingsremmende eigenschap heeft... dus een echte weerstandsbooster en goed voor hart en bloedvaten en sterke botten. Heeft u een bos peterselie gekocht en veel takjes over? Bind de takjes samen en gebruik het als een kwastje om de kip in te smeren met de saus. Invriezen kan ook.

 

Kipdijfilets zijn lekker malse filets uit het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Ze zijn wat vetter dan kipfilets waardoor ze heerlijk mals blijven bij het bakken.

 

Ingrediënten

2 citroenen; 3 rode pepers; 3 teentjes knoflook; 1,5 tl gerookt paprikapoeder; 15 gram platte peterselie; 75 ml olijfolie; ca. 800 gram kipdijfilet; zout en peper; extra nodig... een rasp, staafmixer, 8 satéprikkers (maak ze nat van tevoren, zeker bij de bbq, grillpan of barbecue.

 

Bereidingswijze

  1. Rasp van 1 citroen de schil en pers de citroen uit. Verwijder de steel en de zaadlijsten van de rode pepers (gebruik handschoenen!) en snij de pepers grof. Doe de citroenrasp, sap en gepelde knoflook in een maatbeker. Voeg de paprikapoeder, de olijfolie en de steeltjes van de peterselie toe. Bewaar het blad van de peterselie voor de garnering. Pureer een en ander tot een saus, breng op smaak met zout en peper.
  2. Steek over de lengte zigzaggend de satéprikker in elk stuk gesneden kip. Bestrijk de kip rondom met de helft van de saus. Zet de gemarineerde kip tenminste 1 uur koud weg om te marineren.
  3. Verwarm de grillpan of de bbq en grill de kip in ca. 8 minuten bijna gaar. Bestrijk de kip met de rest van de saus en bak de kip nog 2 minuten op laag vuur. Hak de peterselie fijn. Garneer met de peterselie. Serveer met de (eventueel gegrilde) citroen. Lekker met frietjes, rijst, stokbrood, een frisse (tomaten)salade, komkommer. Eet smakelijk!

 

Voedngswaarde per persoon

219 kcal; 15 gram vet, waarvan 3 gram verzadigd; 1 gram koolhydraten, 1 gram suikers; 19 gram eiwitten; 1gram zout; 1 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, Riesling, Pinot Gris; droge witte wijnen;

Frankrijk of nieuwe wereld: Syrah, droge rode wijn;

Frankrijk: Beaujolais, droge rode wijn;

Frankrijk: Pinot Noir; lichte droge rode wijn;

Oostenrijk: Zweigelt, droge rode wijn;

Portugal: Douro, Portugese droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven