Er is de afgelopen dagen flink wat regen gevallen. Hierdoor zijn de waterstanden weer gestegen. Ook de bodem is verzadigd. Door de lange natte periode kan de grond de hoeveelheid water niet verwerken. Toch is de huidige situatie niet zorgwekkend. Onze medewerkers houden de situatie nauwlettend in de gaten. De gemalen en pompen draaien volop om het teveel aan water af te voeren naar de grote rivieren. Ook zetten we waterbergingsgebieden in waar nodig. Dit zijn gebieden waar we tijdelijk water op kunnen vangen om overlast te voorkomen.
Als waterschap werken we deze periode hard aan het beperken en voorkomen van wateroverlast. Dit doen we onder andere door onderstaande maatregelen:
- We houden onze waterpeilen en waterstanden in de gaten.
- We zorgen voor het afvoeren van zoveel mogelijk water.
- We controleren onze duikers, pompen, gemalen, stuwen en krooshekken.
- We staan in contact met mensen die melding maken van wateroverlast of duikers die verstopt zitten. In het geval van verstopte duikers of het vermoeden van problemen met onze stuwen of gemalen komen wij direct in actie. Als wij het niet kunnen oplossen verwijzen we hen door naar de juiste instantie.
- Bij onze dijken en keringen blijven we alert op beschadigingen of bevergraverij.
Droger weer op komst
Vanaf zaterdag 6 januari zijn de weersvoorspellingen gunstiger en worden de dagen droger. Dit is gunstig om de waterstanden te laten dalen.
Wateroverlast?
De grondwaterstanden zijn hoog. Hierdoor bestaat de kans op water in kruipruimtes of kelders. Dit is vervelend. Als waterschap kunnen we hier helaas niets aan doen. Een droge kelder is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een woning.
Meld overlast en schade
Dreigt er schade door hoogwater of zie je schade aan gemalen, sluizen of aan andere zaken die een goede waterafvoer kunnen voorkomen? Neem dan contact op met brabantsedelta.nl.