Koken met Simone – Zoetzure eenpansnoodles met tofu

05 januari 2024     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

Voor eenieder de beste wensen voor een mooi 2024! Vandaag een lekker vegareceptje. Zoals altijd kunt u ook dit gerecht aanpassen en bereiden met bijvoorbeeld kip, vis, gehakt of een andere vleesvervanger. Hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 25 minuten.

 

Tofu is gemaakt op basis van sojamelk (45 procent sojabonen), vaak gestremd met calciumsulfaat, wat het een soort kaasachtige structuur geeft. Een zeer eiwitrijk en vetarm product dat bovendien veel vitamine B, calcium, kalium, en natrium bevat. De smaak is neutraal. Herkomstgebied is China. In India heet het tahoe en in Indonesië tahu.

 

Spitskool is afkomstig uit Klein-Azië en is reeds bekend sinds 600 voor Christus; het is een supergezonde groente.

Spitskool is een snelgroeiende variant van de witte kool; een spitskool steekt wat losser in elkaar. Spitskool kan zowel rauw of kort geblancheerd gegeten worden. De kool is gezond, bevat veel ijzer, bètacaroteen en vitamine C en E. Een spitskool kun je niet echt heel lang bewaren.

 

Tomatenketchup is bekend sinds het eind van de 19e eeuw en komt uit de Verenigde Staten en Europa. Tycoon Henry J. Heinz lanceerde in 1869 de bekende Heinz ketchup en diverse tomatensauzen, - puree... oftewel een tomato-expert! De ketchup stamt af van een Chinese vissaus die de basis vormde voor ketjap, de bekende Indische sojasaus; in het Maleis ketchap genoemd. Voor 100 gram ketchup zijn ongeveer 120 rijpe tomaten nodig. Tomaten bevatten lycopeen, een krachtige antioxidant die mogelijk bescherming biedt tegen kanker (vooral prostaatkanker en hart- en vaatziekten).

 

Leuk weetje: de bekende Weight Watchers club behoort eveneens tot het Heinz imperium!

 

Sojasaus/Ketjap Asin

Chinezen maakten het, Japanners kopieerden het en de Hollanders handelden erin. Gisten, gorten en rijpen; dat is soms nodig om de lekkerste smaakmakers te bereiden, zoals worcestersaus, tabasco, sojasaus, tamari, soy, ketjap manis, shoyu, soja, ketjap asin (in dit recept), kikkoman... vele benamingen voor de vele zilte sauzen uit het Verre Oosten. Wij gebruiken zout, het Verre Oosten gebruikt de sauzen.

Een ton bonen, een ton tarwe en een ton zout zijn nodig voor 5000 liter sojasaus... pfff! Daaraan toegevoegd: ontvette, gestoomde sojabonen en geroosterde, grofgemalen tarwekorrels. Alles gefermenteerd met toevoeging nog van melkzuurbacteriën, gist, vanille, alcohol en suikers. Opnieuw fermenteren...8, tot 12 tot soms zelfs 24 maanden.

 

Ingrediënten

375 gram (biologische) tofu naturel; 2 el milde olijfolie; 1/2 spitskool; 1 rode paprika; 1 bos bosuitjes; 2 el suiker; 4 el azijn; 4 el ketchup; 4 el ketjap asin; 1 pak volkoren noodles (250 gram); 100 gram Goudse Kaas 48 +, of een andere kaassoort, naar uw eigen smaak, een stuk kaas of reeds in plakken; keukenpapier; Wokpan met deksel. Optioneel: knoflook.

 

Bereidingswijze

  1. Dep de tofu droog met keukenpapier en snij het in blokjes van 2 cm. Verhit de olie in een pan en bak de tofu 8 minuten. Schep het regelmatig om.
  2. Verwijder intussen de harde kern uit de spitskool en snij de kool in reepjes. Snij de paprika in reepjes. Snij de bosuitjes in ringetjes. Voeg de spitskool, paprika en de helft van de bosui toe aan de tofu en bak dit 3 minuten mee.
  3. Roer intussen de suiker, azijn, ketchup en ketjap en 200 ml water door elkaar. Verdeel de noodles over de pan en schenk er het zoetzure mengsel over. Stoof de noodles met de deksel op de pan in 5 minuten gaar. Schep het halverwege even om.
  4. Schaaf intussen plakjes kaas (mag ook meer zijn dan 100 gram, hoor) en leg deze op de noodles. Doe de deksel terug op de pan en laat de kaas in 3 minuten smelten. Strooi de rest van de bosuitjes erover en serveer met de pan op tafel. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

587 kcal/19 gram vet, 7 gram verzadigd/70 gram koolhydraten waarvan 26 gram suikers/12 gram vezels/28 gram eiwit/2,8 gram zout/163 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk: Pinot Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk/Elzas;:Pinot Gris en Gewürztraminer, droge witte wijnen;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;

Frankrijk/Duitsland: Pinot Noir, frisse rode wijn!

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven