Ik heb twee recepten deze keer, goed om samen te combineren... lekker ook, zeker als het wat kouder is! Franse uiensoep en zuurkool-kiploempia's. Eigenlijk zijn het twee losse voorgerechten / bijgerechten, maar als combi prima geschikt als hoofdgerecht voor vier personen.
- Franse uiensoep
Ingrediënten
1 kg uien, bewaar de uien op een donkere plaats buiten de koelkast. Uien zijn gevoelig voor vocht dus beter ook om niet te bewaren in de buurt van aardappelen!; 4 el roomboter; 5 takjes verse tijm; 1 el bloem; 2 tabletten kippenbouillon.
Bereidingswijze
- Snij de uien in smalle halve ringen. Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem.
- Bak de uien samen met de tijmblaadjes en een snufje zout op middelhoog vuur, ca. 25 minuten. Roer regelmatig tot de uien zacht, gekaramelliseerd en goudbruin zijn.
- Schep de bloem bij de uien en bak deze 5 minuten mee.
- Schenk langzaam 1 liter water bij de uien, verkruimel de bouillonblokjes erboven en breng het aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het zachtjes ca. 10 minuten koken. Breng het verder op smaak met peper en zout. Garneer de soep met geroosterd (stok) brood met gesmolten kaas. Yammie!
Voedingswaarden per persoon
227 kcal/13 gram vet waarvan 9 gram verzadigd; 20 gram koolhydraten waarvan 12 gram suikers/4 gram eiwit/2 gram zout/7 gram voedingsvezel.
- Zuurkool-kiploempia's
Ingrediënten
250 gram zuurkool; 1 rode ui; 100 gram gegrilde kipfilet; 150 gram wortel julienne (in fijne sliertjes gesneden); 1 el Sriracha; 8 vellen filodeeg; 8 el zonnebloemolie; 4 el mayonaise.
Sriracha is een scherpe chilisaus, vernoemd naar de kuststad Si Racha, in het district Amphoe Si Racha in Thailand. In Sri Racha werd de saus voor het eerst geproduceerd en toegepast in lokale (vis) restaurants. De saus wordt gemaakt uit chilipeper, azijn, knoflook, suiker en zout.
Filodeeg is een dun deeg dat in grote kant en klare vellen, diepgevroren, gekocht kan worden. Oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het deeg wordt gemaakt van meel, water en een beetje plantaardige olie. Heel soms wordt er een ei aan toegevoegd. Het deeg wordt zeer dun uitgerold, terwijl het continu wordt bestrooid met meel om kleven te voorkomen. Filodeeg is veel dunner en daardoor kwetsbaarder dan bladerdeeg. Filodeeg is wel minder vet dan bladerdeeg.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de zuurkool in een vergiet kort onder stromend water en laat het goed uitlekken. Snij de ui in flinterdunne halve ringen. Snij de plakjes kipfilet in dunne reepjes en meng dit met de wortel, ui en een halve eetlepel Sriracha door de zuurkool.
- Halveer de vellen filodeeg. Bestrijk 8 vellen aan één kant met 3 el zonnebloemolie. Verdeel iets uit het midden de helft van het zuurkoolmengsel over de vellen en vouw de zijkanten erover heen. Rol de vellen op tot loempia's. Maak er zo nog 8.
- Leg de loempia' s op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met de rest van de olie. Bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig in de olie. Ik zet de oven wel terug naar 180 graden. Keer ze halverwege. Meng de mayonaise met de rest vd Sriracha en serveer dit als dip bij de loempia's. Yammie!
Voedingswaarde per persoon
463 kcal/36 gram vet waarvan 5 gram verzadigd/24 gram koolhydraten waarvan 5 gram suikers/8 gram eiwit/3 gram zout/4 gram voedingsvezel.
Wijntip
Zowel bij de soep (warme soep en wijn is niet echt een goede combi)... tóch lekker een wijntje erbij?
Deze wijnen kunnen prima bij zowel de soep als bij de zuurkool loempia's.
Frankrijk of nieuwe wereld; Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld; Riesling, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld; Chenin Blanc, zeer toegankelijke droge, frisse witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld; tóch liever een rode wijn? Ga dan voor een frisse, licht gekoelde Pinot Noir.