Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 30 minuten, inclusief 25 minuten oventijd. Weet u…, dit is een lekker en eenvoudig recept. Wellicht te bereiden tussen de feestdagen door? Of met wat restjes een simpel maar tóch smaakvol gerecht te maken met de feestdagen. Aan te passen met diverse andere ingrediënten; bijvoorbeeld met kip, zalm, vegavariant? Denk dan aan een lekker voorgerecht: soep, pasteitje, carpaccio, garnalencocktail, quiche, kleine tapasgerechtjes. Fijn om van tevoren klaar te maken en klaar te zetten. Maak het wat makkelijk voor uzelf!
De prei in dit gerecht is een vaak gegeten groente. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Prei behoort tot de uienfamilie, zoals ui, bieslook en knoflook. Prei werkt urineafdrijvend en licht laxerend. Prei kun je makkelijk invriezen... wel of niet van tevoren blancheren... ik doe dat niet!
Verder gebruiken we hamblokjes, uiteraard te vervangen door bijvoorbeeld kip, vis, vega…? Hamblokjes zijn meestal in blokjes gesneden schouderham. Schouderham is vaak wat steviger en heeft wat meer ‘bite’ dan achterham of beenham.
Minikrieltjes. Voor het maken daarvan worden over het algemeen grotere aardappelen gebruikt die vervolgens in blokjes worden gesneden en daarna afgerond!
Bieslook is een plant uit de lookfamilie en verwant, zoals al eerder vermeld, aan de prei, aan de bolgewassen zoals ui, prei en knoflook.
Peper
Tja, voor ons een simpel ingrediënt...een belangrijke smaakmaker na zout. Peper was ooit, in de tijd van de ontdekkingsreizen van Columbus, goud waard. Peper vindt zijn oorsprong in de Indiase kuststreek Malabar.
De weg ernaartoe heette al snel de peperroute. Met de gedroogde peperbessen kon je de goden danken, belasting betalen en rijkdommen vergaren, jaja. De specerij was zó gewild omdat het het gezoute vlees oppepte en het bederf van voeding stopte en/of vertraagde. De peperplant komt voor in ruim honderd variëteiten, altijd groeiend in een warm en vochtig klimaat, bijvoorbeeld Indonesië.
Ingrediënten
500 gram witlof; 1 prei; 600 gram minikrieltjes; 150 gram gekookte hamblokjes (of een variant); 2 el olijfolie; 2 el kerriepoeder; 1/2 zak geraspte kaas... pittig… ca. 200 gram; ca. 20 gram verse bieslook / bakpapier.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Snij de witlof in de lengte in vieren. Halveer de prei in de lengte, spoel goed onder stromend water en snij dit in stukken van ca. 3 cm.
- Verdeel het witlof, de prei, krieltjes en hamblokjes over de bakplaat. Besprenkel het lekker met de olijfolie en de kerrie. Verdeel er de kaas over en bak het ca. 25 minuten in de oven. Ikzelf zet de oven terug op 180 graden...
- Snij intussen de bieslook fijn. Haal de traybake uit de oven en garneer met de bieslook. U kunt deze traybake zelf variëren met bijvoorbeeld vis, broccoli. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per persoon
399 kcal; 19 gram vet, 9 gram verzadigd; 35 gram koolhydraten, 7 gram suikers; 8 gram vezels; 18 gram eiwit; 156 groente
Wijntip
Frankrijk: Elzas; Riesling… droge witte wijn;
Frankrijk: Elzas, Pinot Noir, soepele rode wijn;
Frankrijk: Provence; Côtes du Provence, lekker wijntje voor nu, bij dit gerecht en in het voorjaar en de zomer.