Koken met Simone – Pasta met zalm en avocado

08 december 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Deze week een lekkere, gezonde en natuurlijk snel en makkelijk te bereiden pastamaaltijd met tagliatelle. Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 20 minuten.

 

Tagliatelle (in het Italiaans: tagliolini) is een Italiaanse pasta uit de regio Emilia-Romagna. Naar vorm zijn het lint- of bandnoedels (samenstelling meestal eiernoedels). Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, vaak wat geler van kleur.

 

Twee leuke weetjes

  1. Geen enkele echte Italiaan draait zijn spaghetti, tagliatelle of andere pastasoort op een lepel! Zonder lepel dus nuttigen, maar met een vork, rechtop in het bord!!
  2. Een cappuccino na de avondmaaltijd drinken is een doorn in het oog van de Italiaan. Hiermee suggereer je dat je te weinig hebt gegeten en beledig je de kok.

 

Wilde zalmfilet

Het verschil tussen zalmfilet en wilde zalmfilet is onder andere dat wilde zalm minder vet is en daardoor vleziger en steviger is. Wilde zalm is niet gekweekt en duurzaam gevangen; dat betekent dat de kans op bijvangst veel kleiner is. Wilde zalm eet voornamelijk plankton, kreeftjes en garnalen. Hierdoor krijgen ze hun roze kleur. Wilde zalm zit boordevol aminozuren, denk aan B12, zink, ijzer, calcium, selenium, vitamine D en jodium. Gezond dus.

 

Goed om te (w)eten...

Avocado is gezond en super veelzijdig. Avocado bevat gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Een bron van kalium, magnesium, vitamines A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur. Het gehalte van de mineralen is driemaal zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado's geven je lange tijd een verzadigd gevoel. Avocado is ook erg goed voor je huid.

 

Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. De aanduiding ‘slagroom’ is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 35 procent vet. Het is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Slagroom bevat veel energie, ook vetten, maar weinig koolhydraten en suikers (opgeklopt zonder suiker).

 

Dille is een eenjarige plant en uit dezelfde plantenfamilie komen venkel en kervel. Dille zit boordevol vitamine C; belangrijk voor een goede weerstand. Dille is rauw te gebruiken maar kan ook aan het gerecht toegevoegd worden. Ook de steeltjes kun je gebruiken, mits ze zacht en jong zijn. Als ze al houterig zijn, kun je ze het best verwijderen. Dit geldt ook voor verse peterselie, basilicum en koriander.

 

Natuurlijk mag de Parmigiano Reggiano, oftewel de Parmezaanse kaas bij dit gerecht niet ontbreken. De wagenwielen (zo worden de grote kazen genoemd) uit Emilia-Romagna zijn zo kostbaar dat je ze, bij wijze van spreken, in Italië kunt gebruiken als onderpand voor een lening.

 

De beschermde oorsprong ligt vast bij de wet; alleen korrelige, harde koe-kaas uit Emilia-Romagna mag Parmigiano Reggiano heten. De Parmigiano Reggiano bestaat louter uit afgeroomde avondmelk, volle ochtendmelk, stremsel en zout en krijgt zijn smaak mede door het voer van de koeien: gras met veel klaver en in de winter hooi. Winterkaas is minder aromatisch. Deze kaas, een fantastische smaakmaker, (zonder conserveringsmiddelen en kleurstoffen), gebruik je vers geraspt aan het eind van de bereiding in pasta's en risotto.

 

Een hele kaas weegt tussen de 33 en 44 kilo. De kazen worden bij voorkeur gemaakt tussen 1 april en 11 november. Deze kaas snijd je niet, maar ‘open’ je, in brokken dus. Bewaar de kaas eerst in vetvrij papier en daarna in folie.

 

Ingrediënten

300 gram tagliatelle; 400 gram wilde zalmfilet, vers of diepvries; 2 eetbare avocado's; 250 ml slagroom; 2 tot 3 el verse dille; citroen; knoflook; peper; zout; Parmigiano Reggiano (verse Parmezaanse kaas, dus niet uit een zakje); olijfolie.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de tagliatelle in een pan met ruim kokend water en wat zout in 10 tot 12 minuten beetgaar. Verwarm 1 el olijfolie in een hapjespan. Leg de stukken zalmfilet erin en bestrooi met wat zout en peper. Sprenkel er 2 tot 3 el van het pastakookvocht over. Zet de deksel op de pan en laat de zalm in 6 tot 8 minuten zachtjes garen.
  2. Halveer de avocado's en trek de schil eraf. Snij het vruchtvlees in partjes. Klop in een kom de slagroom met wat zout, peper, knoflook en dille stijf.
  3. Trek de zalmfilets in de pan met twee vorken in kleine stukjes en schep ze om met het stoofvocht. Giet de tagliatelle af. Serveer de tagliatelle in een kom of op een bord en verdeel er de zalm, partjes avocado, dilleroom en citroen op. Als laatste de Parmigiano Reggiano. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

805 kcal/48 gram, 18 gram verzadigd/57 gram koolhydraten/33 gram eiwit/8 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk: Loire, Vouvray, Pouilly-Fumé, droge smakelijke witte wijnen;

Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;

Frankrijk: Provence, kruidige, droge rosé;

Spanje: Rosado, stevige, volle rosé;

Italië: Valpolicella, droge rode wijn;

Frankrijk: Pinot Noir, soepele droge rode wijn;

Australië: Tarrango, lichte, zeer fruitige rode wijn.

Genoeg keus dus!

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven