AI,AI,AI, mooie wereld

12 november 2023     Column Vreemde eend

AI jaay jippie jee, het gaat gebeuren! We zullen niet alleen een basisinkomen hebben maar we zullen allemaal rijk zijn. Overvloed aan alles, dat belooft Elon Musk. Daarvoor gaat AI zorgen, en de wereldleiders hangen aan Elon’s lippen. Deze week kwam, wat veel Republikeinen ‘deep state’ noemen, bijeen met wat anderen dan weer omschrijven als ‘deep corporate’.

 

De locatie was een mooi kasteel in het Verenigd Koninkrijk, dezelfde plek waar zo’n tachtig jaar eerder, knappe koppen de code van de vijand ontcijferden. Zo werd jonkvrouw Europa uit de klauwen van Hitler gered. Symbolisch, toch! De AI-marketingmachine draait op volle toeren. In de afgelopen weken zijn bijna simultaan de AI Security Summit in London en verschillende AI-besprekingen op topniveau gevoerd door zowel de Europese als Amerikaanse politiek, geadviseerd door Silicon Valley experts. Je zou er Oekraïne en de Gazastrook bijna door vergeten.

 

In een podiumgesprek tussen Rishi Sunak en Elon Musk worden in London de magische mogelijkheden van AI belicht. Elon denkt dat zijn zoontje, die moeite heeft met vriendjes maken, best kan worden geholpen met een AI-vriendje. Immers, in de toekomst zal elk kind alles online doen; tekenen, schrijven en met zijn wereldwijd netwerk van ‘leukvinders’ chillen. Daarna doen de algoritmes de rest. Jouw computer zal jou beter kennen dan dat jij jezelf kent, en vooral beter begrijpen. Vanwege dat wonderlijke samenspel van datamijnen en algoritmes zullen ook dokters, docenten en psychiaters grotendeels overbodig worden.

 

Op dit moment is de mens nog nodig om te interpreteren, aan de knoppen te draaien, of erop te drukken. Donald, klik hier! Dat kan ook jij met jouw fascinerende inzichten, in één seconde uitvoeren. Ik hoor Steely Dan’s Rikki don’t loose that number tussen mijn oren, terwijl ik met open mond naar deze vertoning kijk.

 

Een kleuterklas zou de wereldleiders een meer realistisch inkijkje kunnen verschaffen over schaarste en overvloed, vriendschap en eigenheid. Dreumesen die nog pas net voorbij de luierperiode zijn, bieden de beste aanblik voor het observeren van het menselijk dilemma. Wat wint; het ego of de diep gewortelde behoefte aan uitwisseling en samendoen?

 

Baby’s verwachten terecht dat elke schreeuw om aandacht voldoende is om weer 100 procent in het midden van de belangstelling te staan. Ze hebben dat egoïsme nodig tot ze veilig genoeg zijn om de baarmoederbescherming los te laten. Als er broertjes en zusjes komen, gaat het socialisatieproces thuis vaak sneller. De oudste heeft geen andere keus dan te leren dat je als baby tot in de hemel geprezen wordt tot de volgende dagvlinder je schijnwerpers afpakt.

 

Op de kleuterschool leren ze vervolgens dat drie driewielers door vijftien peuters gedeeld moeten worden. Het mooie van dat menselijk delen is dat het gelijk staat aan vermenigvuldigen. Alleen doordat, door de eeuwen, mensen hun kennis en handelen met elkaar hebben gedeeld en dingen samen hebben volbracht, zijn we gekomen tot de huidige ontwikkeling die op veel plekken van de planeet al redelijk welvarend is.

 

Laat je niet in de luren leggen door de ‘spin’ dat het briljante eenlingen zijn geweest die hiervoor hebben gezorgd. Als Erasmus was geboren in het hartje van de woestijn, dan was de kans groot dat wij nooit iets van hem hadden vernomen. Hetzelfde geldt voor Musk, Rishi en alle andere biljonairs of Ayn Rand-aanhangers. Vooruitgang hoort bij civilisatie zoals het paard bij de wagen hoort. Mensen die dingen samen doen en met elkaar delen zorgen voor vooruitgang. Gelukkig zal dat in de toekomst anders zijn. Niemand hoeft nog ooit te delen. Elke kleuter zijn eigen driewieler. Het is natuurlijk de vraag of de vraag naar driewielers überhaupt nog relevant zal zijn; smartphones zijn zoveel veelzijdiger.

 

In een wereld van overvloed, waar miljoenen mensen nog steeds sterven aan volkomen vermijdbare of geneesbare ziektes - enkel omdat de producent van het geneesmiddel zijn patent niet wil delen - is de toekomstvisie van Elon een klap in het gezicht van elk weldenkend mens.

 

Helaas is bij het congres in Engeland niet besloten over te gaan tot een wereldwijde noodrem op AI, tenminste op commerciële AI. Er is niet gesproken over welke wetenschap nog op basis van ethische keuzes moet worden teruggehouden. De focus op de ontwikkeling van de virtuele realiteit gaat door. Het aanpakken van de ellende en chaos hier en nu heeft geen prioriteit. Ursula en Rishi: Don’t loose Elon’s nummer.

 

Terug Schrijf reactie

Reacties:

14 november 2023 - 20:57:55
Paul Godefroij

Zie ook: VPRO-Tegenlicht "De prijs van AI".

^ Naar boven