Koken met Simone - Rijst met garnalen

24 november 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een hoofdgerecht voor vier personen, glutenvrij! Snel klaar met vijf ingrediënten. Bereidingstijd 25 minuten.

 

Garnalen zijn een groep van kleine kreeftachtigen. Garnalen zijn gezond, hoog in eiwitten en laag in calorieën.

Tevens een goede bron van omega-3 vetzuren, vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Garnalen hebben een nootachtige smaak en kunnen op diverse manieren worden bereid in heel veel gerechten en op de grill en bbq.

 

Chilisaus, het woord zegt het al, is gemaakt van chilipepers met een toevoeging van suiker en azijn. Chilisaus wordt veel gebruikt in de Thaise, Chinese en Aziatische keuken.

 

Gele rijst dankt zijn naam en goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) en saffraan die toegevoegd worden bij het koken. Gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk. Bevat o.a. vitamine B5, B6, fosfor en koper.

 

Paksoi is een langbladige, open Chinese kool (Bai Chai in het Chinees, Bok Choi in Amerika) met groene bladeren en spierwitte bladstelen. Van Aziatische origine, maar de groente is het hele jaar door verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt. Paksoi is rijk aan vitamine A, B6 en C, foliumzuur en calcium. Neem altijd royaal paksoi; bij verhitting slinkt de groente behoorlijk.

 

Seroendeng is een mengsel van geschaafde kokos, pinda's, gebakken uien en specerijen. Het wordt in de Indonesische keuken gebruikt om over de rijst te strooien om zo de smaak en de textuur van het gerecht te verrijken. Bewaar de seroendeng koel en donker in een gesloten pot.

 

Ingrediënten

300 gram wokgarnalen (diepvries); 4 tot 6 el chilisaus; 1 pak gele rijst, 325 gram; 2 struiken Paksoi; 4 tot 6 el seroendeng; zout en peper; optioneel knoflook; citroen; wokpan; grillpan.

 

Bereidingswijze

  1. Ontdooi de garnalen. Schep de garnalen in een kom met 1 lepel chilisaus en 2 el neutrale olie.
  2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster intussen in een grillpan de garnalen tot ze ondoorzichtig worden en roze kleuren.
  3. Roerbak in een wok met 2 el olie de witte repen paksoi al omscheppend 2 tot 3 minuten. Voeg de groene repen paksoi toe en roerbak alles nog 2 minuten. Schep er nog 1 el chilisaus en wat zout en peper door. Serveer met de gele rijst en nog wat chilisaus, seroendeng en een schijfje citroen op de garnalen. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

550 kcal; 23 gram vet, 6 gram verzadigd; 79 gram koolhydraten; 30 gram eiwit; 8 gram voedingsvezel.

 

Om de garnalen te laten ‘zwemmen’ onderstaand wat wijntips:

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Gris, frisse droge witte wijn;

Provence; Côtes de Provence, frisse Rosé wijn;

Frankrijk: Côtes du Rhône, soepele, droge rode wijn;

Spanje: Tempranillo; soepele droge rode wijn;

Argentinië: Malbec; volle, mooie rode wijn.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven