Lezing over de oorlogsvlieger Otto Smik

30 oktober 2024     Ingezonden door museum De Rijf

Lezing Otto Smik Museum De Rijf Spitfire AceLezing: woensdag 30 oktober, 19.30 uur. Museum de Rijf, Brielsedreef 39a. Het bijzondere leven van de Tsjecho-Slowaakse Spitfire Ace Otto Smik en zijn onderduikperiode in Prinsenbeek door Jasper Brinksma.

Toneel

30 oktober 2024     Ingezonden door Toneelgroep Haagse Beemden – Foto Alex De Vliegere

Toneelgroep Haagse BeemdenToneelgroep Haagse Beemden heeft half oktober een speltraining afgerond. In de evaluatie heeft een van de spelers een beschouwing gegeven over de zestien maanden die hij nu toneel speelt. Wij delen graag zijn verhaal met u.

Patiënten met longkanker krijgen nog meer controle over hun behandeling

30 oktober 2024     Ingezonden bericht

Amphia controle over behandeling longkankerIn oktober is Amphia gestart met de ‘Longkanker keuzehulp’. Wanneer een patiënt te horen krijgt dat hij longkanker heeft, komt er veel op ze af. Wat is het, in welk stadium zit de patiënt en vooral wat zijn de behandelopties?

Koken met Simone - Ham-zuurkoolrolletjes uit de oven

17 november 2023     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 30 minuten en circa 15 minuten in de oven. Eigenlijk vind ik zelf een zuurkoolschotel altijd wel lekker... maar vooral met deze herfstige dagen!

 

Kruimige aardappelen zijn bijvoorbeeld Frieslander, Bintje, Première, Doré en Eigenheimer. Doré is de lekkerste aardappel om te pureren, te verwerken in stamppotten of om te koken. De Doré herkent u aan een bruingele schil, een ronde, ovale vorm en gelige kleur. Aardappel bevat koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel, vitamine C, B6, kalium, calcium en fosfor.

 

Belegen kaas heeft een rijpingstijd van 16 tot 18 weken. Iets sterkere smaak dan de jonge - en jong belegen kaas, maar nog steeds vol en romig. Jonge kaas rijpt 4 weken; jong belegen 8 tot 10 weken; oude kaas 10 tot 12 maanden…, nogal een verschil hè? Deze rijpingswaarden gelden voor kazen van de boerderij. Met alle respect dus niét voor de kazen uit de supermarkt. Die worden gemaakt met conserveringsmiddelen, gevacumeerd, en liggen lang in loodsen voordat ze in de winkels komen. De rijping stopt daar, dus reden temeer om uw kaas bij uw plaatselijke kaasboer te kopen. Voldoende adressen, zéker in de buurt van de Haagse Beemden!

 

Zuurkool is gesneden witte kool die door de inwerking van melkzuurbacteriën is geconserveerd, wat de zure smaak aan de kool geeft. Zuurkool draagt bij aan de vorming van enzymen, die de functie van de pancreas (alvleesklier) versterken en het verteren van vet bevorderen.

 

Grillham is een mild gegrilde ham (varkensvlees) met een mooi bruin laagje aan de buitenkant. Kiest u liever voor rundvlees, kip of een vleesvervanger? Prima, dat smaakt net zo lekker!

 

Ingrediënten

1 kg geschilde kruidige aardappelen, geschild en in grove stukken; 100 ml melk; 2 el roomboter; 8 plakken belegen kaas of uw kaas naar keuze; 8 plakken grillham/beenham/yorkham; 500 gram zuurkool, uitgelekt; pureestamper; ovenschaal; beetje peper, beetje nootmuskaat.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze tot een grove puree. Voeg de melk en de boter toe en breng op smaak met wat peper en een beetje nootmuskaat.
  2. Leg de plakken kaas naast elkaar op een schoon werkblad. Leg er de plakjes ham op. Verdeel er de zuurkool over en rol de plakken op.
  3. Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Leg er de zuurkoolrolletjes op.
  4. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht zeker 15 minuten. Af en toe even kijken, totdat de kaas is gesmolten. U kunt ook de oven lager zetten, dan gaat het wat langzamer maar weet u zeker dat alles warm genoeg is.
  5. Uw eten is klaar. Een beetje mosterd, een beetje ketchup…wat u wil. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

654 kcal; 28 gram vet, 19 gram verzadigd, 46 gram koolhydraten, 4 gram suikers, 8 gram vezels, 28 gram eiwit, 3,7 gram zout, 125 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk: Chenin Blanc; een lekkere droge witte wijn;

Duitsland: Riesling, half zoete witte wijn;

Duitsland: Weissburgunder, ook een halfzoete witte wijn, maar een goede combi met dit gerecht.

Italië: Pinot Grigio; droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Noir; soepele, droge rode wijn;

Oostenrijk: Zweigelt of Blauburgunder; heerlijke soepele rode wijnen. Ook een goede combi.

Terug Schrijf reactie

Taxiwerq

Taxiwerq zoekt taxichauffeurs

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven