Kastanjepuree

04 november 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

De laatste weken van oktober zijn het oogstseizoen van de tamme kastanjes. Als je de bomen weet te staan krioelt het op de grond van mooie glanzende vruchten.

 

De noten zijn gezond. Ze zitten boordevol vitamine C die  echter voor de helft weer verloren gaat na verhitting. Ze zijn ook rijk aan vitamine B11, B6, B5, B3 en B2. In de noten zitten veel stoffen die helpen om je na een zware periode of ziekte sneller te helpen herstellen. Dat komt naast de vitamines door de mineralen en vezels.

Van de meeste noten kun je dik worden als je er te veel van eet. Tamme kastanjes bevatten koolhydraten maar zijn vezelrijk. Hierdoor krijg je snel een verzadigd gevoel, zodat je er niet te veel van eet.

 

Reumatiek

Het kooknat van tamme kastanjes kan gebruikt worden in warme kompressen om pijnlijke gewrichten te verlichten.

 

Bewaren

Tamme kastanjes zijn geschikt om in te vriezen. In de koelkast blijven de noten een aantal weken vers. Let erop dat je de noten niet in een plastic zak bewaart.

 

Eten

Verwar de tamme kastanjes niet met hun zusjes de paardenkastanjes. Deze noten van de wilde kastanjebomen zijn rond en na het eten van deze vruchten kun je ziek worden. De wilde variant bevat saponine. Het poeder en kooknat kan gebruikt worden als zeep. Een biologische manier om de stoep eens flink te schrobben.

De tamme kastanjes die naar boven toe spits zijn met een wit borstelachtig uiteinde kunnen wel worden gegeten, mits ze verhit zijn geweest: roosteren, koken of poffen. In principe zijn ze ook vers te eten. Aangeraden wordt om ze eerst te verhitten.

 

 

Voorbereiding op het verwerken van tamme kastanjes

De tamme kastanjes kunnen met schil en al in kokend water worden verhit. Na een half uur kunnen ze heel makkelijk worden gepeld. Beter is het om ze vooral te pellen. Het eenvoudigst is om de noten op een snijplank met een gekarteld mes doormidden te snijden. Als het binnenste van de vrucht hard en wit toont zijn ze geschikt voor consumptie. Met een klein mesje is de schil zeer eenvoudig eraf te wippen. Als het binnenste van de noot verkleurd of uitgedroogd is, zijn ze niet geschikt voor consumptie. Het is raadzaam te controleren of de kastanjes bewoond zijn door insecten. Als dit het geval is heeft u te maken met de babies van kastanjeboorders, oftewel de rupsen van een kever. Het kunnen ook andere insecten zijn. Het wordt afgeraden om de tamme kastanjes waarin insecten leven te eten.

 

Recepten

Op internet zijn veel recepten te vinden. Kastanjepuree is het populairst. Moeilijk hoeft het bereiden van dit gerecht niet te zijn. Na bijna een half uur koken van vier ons gepelde tamme kastanjes in een halve liter half(volle) melk met een stukje vanille zijn de noten gereed om gepureerd te worden. Als de puree iets te droog lijkt, kunt u wat melk toevoegen. Het schijnt dat kastanjepuree een prima ingrediënt is voor chocoladegerechten, zoals taart of chocoladepasta. De puree is geschikt om in te vriezen zodat u tijdens de feestdagen rondom kerst een lekkernij in een ommezien op tafel kunt zetten. Eet smakelijk.

 

Terug Schrijf reactie

Reacties:

04 november 2023 - 16:46:57
Wim

Onlangs gelezen de tamme kastanjes niet mee naar huis nemen. Dit is voedsel voor de dieren. De informatie op HB nieuws is dus niet goed hier gaan de dieren voor huilen van de honger.

^ Naar boven