Een glutenvrij hoofdgerecht voor vier personen, laag in vetten en koolhydraten. Bereidingstijd 25 minuten en ca. 20 minuten in de oven. Witlof, een veelzijdige Hollandse groente.
De velden van de Hollandse witlof liggen in de Noordoostpolder, Zeeland en de Wieringermeer. Daarop groeien witlofplantjes met wortels (pennen) die soms tot wel 50 cm. in de grond steken. Vanaf half oktober tot eind november wordt er geoogst en belanden de wortels (pennen) in de loodsen. Dan start de tweede fase van het witlof kweken in vriescellen van -2 graden. De wortels ontdooien in etappes, daarna worden ze geplaatst in speciale bakken; in het donker want anders kleurt de witlof groen en wordt de smaak bitter. Na ca. 3 weken is de witlof volgroeid en gaan ze naar de supermarkt. Wist niet dat dit zo een snel proces was! Bewaar de groente na aankoop in de koelkast. Daar is het donker en blijft de witlof wel een week goed.
Boerenkaas is een Hollandse kaas die grotendeels met de hand is gemaakt van rauwe melk (niet verhit dus), vaak nog van dezelfde dag. De in deze rauwe melk nog aanwezige goede bacteriën geven de boerenkaas zijn karakteristieke, krachtige smaak. LET OP: zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten met uitzondering van kaas gemaakt met rauwe melk. Een belangrijk weetje; de rauwmelkse kaas kan besmet zijn met de Listeriabacterie die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kan deze bacterie wellicht leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte. De kans is zeer gering maar het eten van rauwmelkse kaas wordt daarom wél ontraden.
U herkent verpakte (buitenlandse) rauwmelkse kaas aan de term 'au lait cru' op de verpakking. Twijfelt u of heeft u vragen; ga naar uw lokale kaaswinkel, die heeft de kennis en antwoorden. In de boerenkaas zitten wel belangrijke voedingsstoffen zoals gezonde vetten, eiwitten en calcium, allemaal belangrijke bouwstoffen voor het lichaam.
Ingrediënten
8 stronkjes witlof; 200 gram gerookte zalm; 10 plakken boerenkaas naar eigen smaak (jong, belegen, extra belegen, oud); 25 gram (room)boter; ca. 700 gram aardappelschijfjes of zelfgekookte krieltjes met schil in schijfjes; zout, peper, beetje (verse) dille voor op de zalm; ovenschaal 20 x 30 cm.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot ca. 180-200 graden. Kook de witlofstronkjes ca. 5 minuten.
- Laat de witlof goed uitlekken. Wikkel elk stronkje witlof in 1 plakje zalm en 1 plakje kaas. Leg ze in een ingevette ovenschaal (klein beetje olijfolie of boter) en leg er de laatste 2 plakken kaas op.
- Bak de witlofschotel 20 minuten in het midden van de oven. Zelf zet ik de oven liever wat lager..., dan maar iets langer dan dat het gerecht te hard gaart!
- Verhit intussen de (room)boter in een koekenpan. Bak de aardappelschijfjes in ca. 15 minuten gaar.
- Serveer de witlofschotel met de gebakken aardappeltjes en eventueel een (groene) salade naar eigen keuze..
Eet smakelijk!
Ik ben gék op witlof, er zijn zo veel manieren om te bereiden. Even een receptje in een receptje. Zelf wok ik de witlof graag, in reepjes met wat honing, verse tijm en geroosterde pijnboompitten of walnoot. Jammie!
Voedingswaarde per persoon
570 kcal; 32 gram vet, 18 gram verzadigd; 35gram koolhydraten, 6 gram suikers; 7 gram voedingsvezel; 32 gram eiwit; 225 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge, volle witte wijn;
Frankrijk/Spanje: Pinot Gris/Pinot Grigio, frisse, droge witte wijn;
Italië: Verdecchio; frisse, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Syrah/Cabernet Sauvignon; soepele droge rode wijn;
Frankrijk: Côtes du Rhône, droge rode wijn;
Frankrijk: Gigondas/Vacqueyras/volle, mooie rode wijn.
Frankrijk of nieuwe wereld: Carmenère, soepele rode wijn;
Spanje: Rioja; stevige, volle rode wijn.