Koken met Simone - (Vega) kip tandoori met bloemkool

20 oktober 2023     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

 

Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 10 minuten en 25 minuten oventijd. Een vegetarisch gerecht, echter, u kunt dit gerecht natuurlijk ook met verse kipfilet bereiden. Aan u de keus.

 

Tandoori, vertaald uit het Engels… (vega) kip tandoori is een Zuid-Aziatisch gerecht van (vega) kip, gemarineerd in yoghurt en geroosterd in een tandoor. Een tonvormige oven, opgestookt met hout. Het gerecht is nu wereldwijd populair. De bekende roodgekleurde Indiase (vega) kip werd oorspronkelijk dus bereid op hoge temperatuur in deze cilindrische kleioven.

 

De Indiase kruidenmix tandoori masala bestaat voornamelijk uit de volgende ingrediënten: gember, knoflook, tamarinde (onrijp groenig vruchtvlees, zurig van smaak) dat net als azijn of citroensap gebruikt wordt als smaakmaker in marinades en stoofschotels, komijn, kurkuma, korianderzaad en cayennepeper.

 

Griekse yoghurt wordt gemaakt door het verwijderen van de wei (het waterige deel van de melk). De wei wordt gefilterd in een kaasdoek of neteldoek. Griekse yoghurt bevat minder lactose of melksuiker en is daarom lager in koolhydraten. Let op…! Yoghurt Griekse stijl is eigenlijk een namaakproduct; komt niet uit Griekenland en bevat minder eiwitten. De echte Griekse yoghurt wordt meestal gemaakt van de melk van de bruine koe die je veel in Griekenland ziet lopen.

  1. Griekse yoghurt is rijker aan eiwitten.
  2. Is lager in koolhydraten.
  3. Goed voor de darmen; dus de spijsvertering.
  4. Bron van vitamine B12.
  5. Minder lactose, weinig suiker.

 

Ingrediënten

1 el Verstegen world spice blend tandoori masala (potje van 34 gram); 1 bloemkool; ca. 350 gram vegetarische kipreepjes of verse kipfilet; 300 gram Griekse yoghurt; zout en peper; 1 naanbrood (ca. 250 gram) of brood naar keuze; ca. 20 gram verse koriander; bakpapier.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de bloemkool in roosjes en meng in een grote kom met de (vegan) kipstukjes.
  2. Meng de tandoori met de masala met 150 gram yoghurt. Meng met de bloemkool en de kip. Verdeel dit over de bakplaat en bak het in ca. 25 minuten gaar. Zelf zet ik de oven wat lager.
  3. Leg er de laatste 5 minuten het naanbrood of afbakbrood naar keuze bij (kijk even naar de afbaktijd). Hak de koriander fijn en meng dit met de rest van de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep de kip en de bloemkool in een schaal, breng op smaak en serveer met de kruidenyoghurt en het brood.

Ook lekker met een frisse tomatensalade. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

392 kcal/12 gram vet, 6 gram verzadigd/40 gram koolhydraten, 8 gram suikers/10 gram voedingsvezel/26 gram eiwit/125 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, Pinot Grigio/Pinot Gris, Riesling, droge witte wijn;

Oostenrijk of Duitsland: Grauburgunder, droge witte wijn;

Frankrijk: Côtes de Provence, droge rosé wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, zachte rode wijn; Pinot Noir, droge rode wijn;

Frankrijk: Gigondas; volle warme, droge rode wijn; Côtes du Rhône Villages, soepele rode wijn;

Italië: Bardolino, stevige, volle rode wijn;

Argentinië: Malbec, stevige volle rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven