Koken met Simone - Tomatenpilav met sperziebonen en merguez

13 oktober 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 25 minuten. Pilav, een gerecht uit het Midden-Oosten dat in Turkije, Iran, India en Centraal Azië veel wordt gegeten. De naam pilav betekent zoiets als fluffy gekookte rijst met een losse korrel! Het is ook de naam van een oeroud rijstgerecht dat we kennen in veel variaties; klaargemaakt met specerijen en smaakmakers.

 

De rijst voor de pilav wordt eerst gebakken in olie of boter en daarna verder gegaard in bouillon. Vervolgens worden er veel ingrediënten aan toegevoegd, zoals vlees, groenten en kruiden.Turkse rijst oftewel Turkse pilav of sehriye pilav bestaat uit rijst en een soort vermicelli, de sehriye dus. Bereiding is hetzelfde zoals hierboven en in de bereidingswijze beschreven..Sehriye…, erg smaakvol!

 

Merguez, worst uit de Noord-Afrikaanse keuken wordt bereid van lams-, rund-, kip- of varkensvlees en is gekruid met harissa (een hete rode saus uit Tunesië; gemaakt van o.a. pepers, tomaten, koriander en knoflook). Merguez kan gebakken worden boven de grill, op de barbecue of gewoon in de pan. Lekker met de tomatenpilav, couscous of (Turks) brood. De lekkerste én beste merguez koop je bij de Islamitische slager.

 

Ingrediënten

300 gram rijpe tomaten in stukjes; 250 ml kippenbouillon; 1 el geraspte citroenschil; 3 el olijfolie; 1 grote ui, grof gesnipperd; 2 el tomatenpuree; 300 gram rijst of sehriye; 500 gram sperziebonen; 5 merguez naar keuze of 5 chipolata worstjes, naar keuze; blender of keukenmachine.

 

Bereidingswijze

  1. Pureer de tomaten met de bouillon en geraspte citroenschil in de blender tot een saus. Verwarm 1,5 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui zachtjes glazig. Roer de tomatenpuree en de rijst erdoor en bak dit, al omscheppend 1 tot 2 minuten. Schenk de tomatensaus erbij en breng alles al roerend aan de kook. Kook de rijst in 15 tot 20 minuten zachtjes gaar.
  2. Kook de sperziebonen in een pan met ruim kokend water met wat zout beetgaar.
  3. Verwarm 1,5 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de merguez/chipolata worst in 4 tot 6 minuten rondom bruin en gaar. Serveer de tomatenpilav met de sperziebonen en de worstjes. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

585 kcal;17 gram eiwit; 24 gram vet waarvan 6 gram verzadigd;71 gram koolhydraten; 7 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld:Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk: Côtes de Provence, Rosé, droge rosé wijn;

Frankrijk: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Italië: Valpolicella; droge rode wijn;

Argentinië: Malbec, stevige rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven