Koken met Simone - Shakshuka met spinazie à la crème en doperwten

06 oktober 2023     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

 

Een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 20 minuten (inclusief 10 minuten oventijd). Shakshuka is een eenpansgerecht op basis van gepocheerde eieren in een (pittige) saus van tomaten en kruiden. Het gerecht kan worden gegeten met zuurdesembrood, pistoletjes, flatbread of Turks brood.

 

Het is niet helemaal duidelijk waar shakshuka vandaan komt. Het Ottomaans Turkse Rijk zou het gerecht naar Spanje en het Midden-Oosten hebben gebracht. Ook gaan er verhalen rond dat het gerecht uit Marokko of Tunesië zou komen. Maakt voor ons niet uit... als het maar lekker is!

 

In dit gerecht gebruiken we diepvries spinazie à la crème. Dit is verser dan de 'gewone' spinazie dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. De hoeveelheden vitamines A, K, foliumzuur en kalium, mineralen en vezels zijn dan ook even groot of zelfs groter dan in de verse groenten. De vezels in de spinazie hebben veel voordelen voor de spijsvertering (ook weinig calorieën).

 

Tuinerwten, ook wel doperwtjes genoemd, zijn heel rijk aan vezels en de vitamines B en C. De diepvrieserwten zijn net wat gezonder dan de verse erwten. Reden is, hetzelfde als bij de diepvriesspinazie, dat de doperwten al twee uur na het oogsten volgens de wet ingevroren moeten zijn. Geopende verpakkingen zijn twee dagen houdbaar in de koelkast en een jaar in de diepvries bij -18 graden C.

 

Cherrytomaten bevatten veel kalium (houdt de bloeddruk op peil), zink, vitamine C, calcium en ijzer en Lycopeen. Lycopeen zou een positieve invloed hebben op de werking van de lever. In 1 cherrytomaatje zitten 3 kcal, vet 0,1 gram, koolhydraten 0,4 gram, vezels 0,2 gram, eiwit 0,1 gram.

 

Ingrediënten

1 pak spinazie à la crème, 500 gram diepvries; 1 tl gemalen komijn; 250 gram tuinerwten, 250 gram diepvries; 1 bakje cherrytomaatjes, 250 gram; 4 eieren; Turks brood, afbak of brood naar keuze!

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Verwarm de spinazie met de komijn op laag vuur met 2 el water in een hapjespan tot de blokjes ontdooid zijn.
  2. Voeg de tuinerwten toe en laat deze ontdooien. Snij de tomaatjes in kwarten.
  3. Maak met een lepel vier kuiltjes in de spinazie en breek in elk kuiltje een ei. Tip: leg er een klein bolletje geitenkaas op. Mmmm... Laat met de deksel op de pan in ca. 12 minuten stollen, op laag vuur. Bak het brood, naar keuze, af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Bestrooi met de tomaten en serveer met het brood. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

550 kcal/12 gram vet, 3 gram verzadigd/koolhydraten 78 gram, 9 gram suikers/11 gram vezels/27 gram eiwit/3,3 gram zout/230 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Blanc, Pinot Grigio, droge witte wijn;

Portugal: Vinho Verde, droge, héél licht sprankelende witte wijn;

Frankrijk: Provence; Côtes du Rhône, droge rosé;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Franc, droge rode wijn, Pinot Noir; droge rode wijn, Cabernet Sauvignon, droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven