Pennetje - Prinsjesdag is weer voorbij

25 september 2023     Column Pennetje – Foto Geert Dekkers

 

Het kleurrijke feestje met koetsen zonder discriminerende plaatjes, paarden, soldaten, lakeien, jongens met strak loerende blik in hun zondagse pak met een keur aan wapentuig onder hun jasje, tonnen zand, kilometers kabel in de tramrails, omgekeerde driekleuren en fluitconcerten is voorbij. Vraag me niet wat dit heeft gekost, maar ik denk dat dit wel goede uitkomst had kunnen financieren voor die miljoen+ mensen met een veel te krappe beurs.

 

Het toeschouwend publiek toonde een keur aan oranjegezinde figuren zoals die ene kleine man in zijn oranje shirt met buttons opgeleukt, die al bijna veertig jaar langs de lijn staat vanaf 7 uur in de ochtend(!), een aantal dames dat over the top toegetakeld was en nog veel meer. Er werden ook toeschouwers gespot, die luidkeels hun afkeuring uitspraken over deze mega-spilzucht van de overheid. De balkonscene werd drastisch ingekort, wellicht omdat de familie tuitende oren opliep door het fluitconcert en boegeroep.

 

De koning treft geen blaam, hij hoeft alleen maar de op schrift gestelde fantasieën van de weinig eervol weggestuurde club van Mark voor te lezen. De koning heeft een opslag van 4,8 procent gekregen en dat verzacht de pijn een beetje. Ik bemerkte een toegenomen grimmigheid vanuit het publiek, de tribunes waren vrijwel leeg en dat zegt toch wel iets.

 

Toen Kaag haar koffertje leegde op het burootje van Vera konden de dames en heren in de Kamer zich uitleven in de algemene beschouwingen, hetgeen ontaardde in een ordinaire partijencampagne. Van enig coalitiedenken bleef niets over en elke partijbons gooide de propagandavolumeknop op maximaal. Leuk om te zien, dat weer wel natuurlijk!

 

De begroting van Mark werd tegen het licht gehouden en door diverse partijsluipschutters onder vuur genomen om punten te scoren voor 22 november. Ben benieuwd wat ervan over blijft! Mark oogde zeer relaxed en schudde links en rechts handen van onder meer kunstmatig gezworen vijanden ´und so werden alle Menschen Brüder`. Hoe roerend waren deze taferelen, ik schoot er bijna vol van. Vol verwachting klopt mijn verkiezingenhart…

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven