Koken met Simone - Lamskoteletjes met warme rozijnenchutney

29 september 2023     Redactie Simone Baars – Bron Dirk van den Broek

 

Een glutenvrij hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 35 minuten. Lamskoteletten worden gesneden uit het rib-, lende- en schoudergebied. Dit lamsvlees is heerlijk sappig, heeft een mooi vetrandje en is herkenbaar aan zijn L-vormige uiterlijk.

 

Lamsvlees bevat vitaminen en mineralen zoals kalium, magnesium, zink en ijzer. Lamsvlees kun je gerust roze of rood aan de binnenkant eten. (Kip bijvoorbeeld niet!) Het vlees bevat weinig bindweefsel wat het enorm mals maakt.

 

Chutney is een smaakmaker uit de Indiase- en Pakistaanse keuken. Chutney kun je het beste omschrijven als een vruchtenpuree; zowel zoet als pittig te bereiden. Over het algemeen zijn chutneys een beetje scherp, zoet en een tikkeltje zuur tegelijk. Chutney is een zoetzure smaakmaker bij bijvoorbeeld kaas of vleeswaren. Je kunt het ook toevoegen aan stoofpotten en/of sauzen.

In chutneys worden ook vaak groenten en fruit verwerkt. Voor de zoete smaak worden vaak appels of gedroogd fruit (zoals rozijnen en dadels) toegevoegd. Suiker, honing of azijn zijn vaak standaardingrediënten. Voor de variatie worden kruiden en specerijen toegevoegd. Bijvoorbeeld komijn (of djinten). Komijn is een plant (uit het Middellandse Zeegebied) uit de schermbloemen familie. De plant heeft een lichte nootsmaak en is rijk aan antioxidanten.

 

Een blanke rozijn ontstaat doordat de druiven tijdens het drogen in een zoutmengsel worden gelegd. Hierdoor ontstaan kleine barstjes in het vel, wat het droogproces verkort, met een lichtere kleur als gevolg. Na het drogen worden de rozijnen gewassen en ontdaan van steeltjes en steentjes.

 

Ingrediënten

150 gram blanke rozijnen; 1 teentje knoflook( geperst); 1,5 tl gemberpoeder; 2 tl gemalen komijn; 2-3 el olijfolie; 4 lamskoteletten (liefst bij de Turkse slager!); 25 gram boter; 2 grote uien, grof gesnipperd; 1 volle el honing; 1 tl kaneel; zout en peper.

 

Bereidingswijze

  1. Week de rozijnen 15 minuten in een kom met kokend water. Meng in een kommetje de knoflook met de gemberpoeder, komijn, zout, peper en olijfolie. Bestrijk de lamkoteletten met dit mengsel en laat dit 20 minuten marineren.
  2. Smelt intussen de boter in een kleine pan en fruit de ui in 3 tot 5 minuten zachtjes glazig. Roer er 3 tot 4 eetlepels rozijnen vocht door. Giet de rozijnen af en schep ze door de ui. Smoor de chutney afgedekt in 15 tot 20 minuten zachtjes gaar.
  3. Bak de lamskoteletten in een hete grillpan op hoog vuur in 4 tot 6 minuten bruin en van binnen rosé. Roer de honing, kaneel en wat zout en peper door het rozijnenmengsel en warm nog even door. Serveer de chutney bij het vlees. Lekker met een witlofsalade of salade naar keus; gebakken krieltjes, krieltjes uit de oven of aardappel puree. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

485 kcal/16 gram eiwit/29 gram vet, 11 gram verzadigd/38 gram koolhydraten/3 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk/Duitsland/nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Spanje: Navarra, droge witte wijn; Rioja, droge witte wijn; Jerez, medium sherry;

Frankrijk: Côtes de Provence, droge rosé wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn; Shiraz, droge rode wijn; Malbec, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven