Koken met Simone - Plaattaart met houmous en rode biet

22 september 2023     Redactie Simone Baars – Bron en foto: Jumbo

Een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 10 minuten en ca. 15 minuten in de oven.

 

Houmous is een vegetarische puree op basis van kikkererwten (peulvrucht), sesamzaadsaus, citroensap, olijfolie, paprikapoeder en knoflook. Herkomst uit het Midden-Oosten, Libanon en Armenië. Houmous is heel gezond, het bevat veel vitamine B1, B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Het is goed voor de spijsvertering en zorgt voor een goede darmflora.

 

Kroot

De rode biet (kroot) in dit recept is een donkerrode knol mét groen blad met rode nerf. De rode biet is al rond de16e eeuw ontdekt als voedzame en lekkere groente. De rode kleur komt door de natuurlijke kleurstof betanine. Er zijn zomer- en winterbieten. Van oktober tot april zijn er de winterbieten (grote ronde bieten zonder loof).

 

Van mei tot september zijn er de zomerbieten, die veel kleiner zijn dan de winterbieten. Ze komen in bosjes gebonden met groen loof in de handel. Rode bieten hebben een gunstig effect op de bloeddruk en kunnen helpen de bloedcirculatie te verbeteren. Bieten zijn bijzonder rijk aan kalium en hebben daardoor een vochtafdrijvende werking. Ze bevatten ook jodium, vitamine C, mineralen en antioxidanten. Ook hebben de bieten laxerende eigenschappen die constipatie helpen te voorkomen.

 

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg (uit de koeling); 1 bakje houmous naturel, 200 gram; 1 pak gekookte bietjes, 500 gram; 2 el olijfolie extra vierge; 2 el ongezouten gepelde pistachenootjes; 3 el yoghurt Griekse stijl, 10% vet; 6 takjes platte peterselie.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden, ik zou de oven op max. 200 zetten. Rol het deeg met het bakpapier uit op een bakplaat.
  2. Verdeel de houmous over het deeg en laat een rand van 2 cm vrij.
  3. Snij de bietjes in partjes. Leg de bietenpartjes op de houmous en besprenkel met de olijfolie. Bak de plaattaart in 15 minuten gaar.
  4. Hak intussen de nootjes grof. Leg de taart op een schaal. Lepel de yoghurt over de taart en bestrooi met de nootjes en takjes peterselie. Snij de plaattaart in stukken. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

536 kcal/38 gram vet, 12 gram verzadigd/35 gram koolhydraten, 9 gram suikers/5 gram suikers/11 gram eiwit/1,1 gram zout/125 gram groenten.

 

Wijntip

Mousserende wijnen:

Frankrijk, Champagne;

Italië, Prosecco;

Spanje, Cava.

Frankrijk/Duitsland: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk, Gewürztraminer: droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, volle soepele rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven