Opening buurtpunt De Bezemsteel

26 september 2023     Ingezonden door Haagse Beemden Verbindt

Op zaterdag 7 oktober wordt Buurtpunt de Bezemsteel geopend. Dit was drie jaar geleden één van de plannen van het bewonersnetwerk Haagse Beemden Verbindt.

Campagne Eén tegen eenzaamheid

26 september 2023     Ingezonden bericht

Bijna de helft van de Noord-Brabanders voelt zich wel eens eenzaam. 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Daarom start eind september de campagne Eén tegen eenzaamheid. 

Pennetje - Prinsjesdag is weer voorbij

25 september 2023     Column Pennetje – Foto Geert Dekkers

Het kleurrijke feestje met koetsen zonder discriminerende plaatjes, paarden, soldaten, lakeien, jongens met strak loerende blik in hun zondagse pak met een keur aan wapentuig onder hun jasje, tonnen zand, kilometers kabel in de tramrails, omgekeerde driekleuren en fluitconcerten is voorbij. Vraag me niet wat dit heeft gekost, maar ik denk dat dit wel goede uitkomst had kunnen financieren voor die miljoen+ mensen met een veel te krappe beurs.

Geslaagde samenwerking voor de eerste HB vrijwilligersmarkt

11 september 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

 

Iedereen weet de vestiging Breda Noord van de Nieuw Veste goed te vinden. Wat weinig mensen weten, is dat de bibliotheek bij winkelcentrum Heksenwiel beschikt over een mooie multifunctionele ruimte die op 1 september werd ingezet als ontmoetingsruimte voor de eerste vrijwilligersmarkt voor onze wijk.

 

Opgeteld zijn er honderden vrijwilligers in de Haagse Beemden en als je daar Prinsenbeek bij telt is het nog indrukwekkender. In Prinsenbeek zit bijvoorbeeld een grote afdeling van de landelijke Stichting de Zonnebloem. Een andere internationale organisatie die op de vrijwilligersmarkt aanwezig was, is sofarsounds.com waarvan sinds september een Bredaase tak bestaat. Sofar staat voor songs from a room en deze wereldwijde organisatie zet vrijwilligers in, die hun mooie huis, studie, boerderij of werkruimte als eenmalig podium aanbieden voor opkomende talenten; meestal zijn dat singer-songwriters. Via een IT systeem krijgen toeschouwers 48 uur voor het evenement, het adres thuis gemaild voor het ontdekkingsconcert. Dat kan dus zijn in een Loft in New York die uitkijkt over Central Park maar nu zou het zomaar eens kunnen gebeuren dat je een kijkje in de keuken van een kasteel, school of kunstenaarsatelier krijgt.

 

Een andere creatieve groep uit de wijk was aanwezig om vrijwillige regie- en productieassistenten te werven voor het nieuwe toneelstuk dat op stapel staat. Regisseur Bert van Gerven van Toneelgroep Haagse Beemden was tevreden met het succes van de vorige productie en dat moet natuurlijk worden geëvenaard.

 

 

Vereniging De Kapeltuin had een aantrekkelijke stand met zelfgemaakt frambozenflappen waarmee voorzitster Saskia probeerde nieuwe groene handjes te lokken. Ze vertelde dat er een paar mensen interesse hadden getoond.

 

Een dame vertelde niet op de foto te willen, maar ze was recent gepensioneerd en kwam kijken wat voor leuke projecten er in de wijk zouden zijn. Ze vond zichzelf niet echt een type voor zorgvrijwilliger, alhoewel ze veel bewondering had voor mensen die zieke en oudere medemensen mee naar buiten nemen (zoals stichting De Zonnebloem).

 

Bekom, Het Digitaalhuis met hun dinsdagmiddag taalcafé en natuurlijk de werkgroepen van het netwerk zelf hadden allemaal tijd en informatie voor de potentiële nieuwe vrijwilligers. Juist als je nieuw bent in een wijk is vrijwilliger worden bij een sportvereniging, club of stichting een goede manier om snel in te burgeren.

Dat vertelde Wim Schul van Netwerk Haagse Beemden Verbindt. Hij gaf ook het laatste nieuws over de informatiepunten van het netwerk. Na afloop van de vrijwilligersmarkt konden bezoekers een kijkje nemen in het nieuwe informatiepunt dat bijna is ingericht. Vanaf oktober zal dat elke dag open zijn. De locatie, naast de geldautomaat bij het parkeerterrein aan de achterzijde (bibliotheekzijde) is prima om de zichtbaarheid van het netwerk te verhogen. Op deze locatie zal bijvoorbeeld een meldpunt zijn voor gevonden voorwerpen en ook een IT-steunpunt. Houd uw krant in de gaten, want we zullen u op de hoogte houden.

 

Ten slotte gaf Jamy Trompert van Mooi Werk een korte speech om elke vrijwilliger aan te moedigen vooral goed gebruik te maken van een paar mooie extra’s die Breda voor vrijwilligers heeft weggelegd. Op de website mooiwerkbreda.nl kan je daarover meer lezen. Vooral de vele gratis trainingen en cursussen zijn echt de moeite waard. Die cursussen gaan over praktische tips over boekhouden en marketing, maar ook informatie voor het inzetten van social media of hoe je een goede vrijwilligersovereenkomst samenstelt.

 

De vrijwilligers van de informatiepunten, met name Jel van Geffen en haar collega’s, hadden de bijeenkomst een huiselijk en persoonlijk tintje gegeven door te zorgen voor lekkere hapjes en alcoholvrije bubbels. De roze Barbiebubbels hielpen mee een mooi moment samen te versterken. Dit initiatief is zeker voor herhaling vatbaar. Netwerk Haagse Beemden bedankte de bibliotheek van harte.

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Herfstvakantie- Boerderijwinkel van de Kieboom - 18 sep / 08 okt 23

Moestuinlunches elke zondag in sept en okt bij Landgoed Ulvenhart 28 sept op Landgoed Ulvenhart

Dinerconcert 28 sept  op Landgoed Ulvenhart

BSO De Wildert: Verrekijkers

Tuincentrum Poppelaars - Online bloemen bestellen

Online bloemen bestellen bij Tuincentrum Poppelaars


 


 

 

 

 

^ Naar boven