Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Geslaagde samenwerking voor de eerste HB vrijwilligersmarkt

11 september 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

 

Iedereen weet de vestiging Breda Noord van de Nieuw Veste goed te vinden. Wat weinig mensen weten, is dat de bibliotheek bij winkelcentrum Heksenwiel beschikt over een mooie multifunctionele ruimte die op 1 september werd ingezet als ontmoetingsruimte voor de eerste vrijwilligersmarkt voor onze wijk.

 

Opgeteld zijn er honderden vrijwilligers in de Haagse Beemden en als je daar Prinsenbeek bij telt is het nog indrukwekkender. In Prinsenbeek zit bijvoorbeeld een grote afdeling van de landelijke Stichting de Zonnebloem. Een andere internationale organisatie die op de vrijwilligersmarkt aanwezig was, is sofarsounds.com waarvan sinds september een Bredaase tak bestaat. Sofar staat voor songs from a room en deze wereldwijde organisatie zet vrijwilligers in, die hun mooie huis, studie, boerderij of werkruimte als eenmalig podium aanbieden voor opkomende talenten; meestal zijn dat singer-songwriters. Via een IT systeem krijgen toeschouwers 48 uur voor het evenement, het adres thuis gemaild voor het ontdekkingsconcert. Dat kan dus zijn in een Loft in New York die uitkijkt over Central Park maar nu zou het zomaar eens kunnen gebeuren dat je een kijkje in de keuken van een kasteel, school of kunstenaarsatelier krijgt.

 

Een andere creatieve groep uit de wijk was aanwezig om vrijwillige regie- en productieassistenten te werven voor het nieuwe toneelstuk dat op stapel staat. Regisseur Bert van Gerven van Toneelgroep Haagse Beemden was tevreden met het succes van de vorige productie en dat moet natuurlijk worden geëvenaard.

 

 

Vereniging De Kapeltuin had een aantrekkelijke stand met zelfgemaakt frambozenflappen waarmee voorzitster Saskia probeerde nieuwe groene handjes te lokken. Ze vertelde dat er een paar mensen interesse hadden getoond.

 

Een dame vertelde niet op de foto te willen, maar ze was recent gepensioneerd en kwam kijken wat voor leuke projecten er in de wijk zouden zijn. Ze vond zichzelf niet echt een type voor zorgvrijwilliger, alhoewel ze veel bewondering had voor mensen die zieke en oudere medemensen mee naar buiten nemen (zoals stichting De Zonnebloem).

 

Bekom, Het Digitaalhuis met hun dinsdagmiddag taalcafé en natuurlijk de werkgroepen van het netwerk zelf hadden allemaal tijd en informatie voor de potentiële nieuwe vrijwilligers. Juist als je nieuw bent in een wijk is vrijwilliger worden bij een sportvereniging, club of stichting een goede manier om snel in te burgeren.

Dat vertelde Wim Schul van Netwerk Haagse Beemden Verbindt. Hij gaf ook het laatste nieuws over de informatiepunten van het netwerk. Na afloop van de vrijwilligersmarkt konden bezoekers een kijkje nemen in het nieuwe informatiepunt dat bijna is ingericht. Vanaf oktober zal dat elke dag open zijn. De locatie, naast de geldautomaat bij het parkeerterrein aan de achterzijde (bibliotheekzijde) is prima om de zichtbaarheid van het netwerk te verhogen. Op deze locatie zal bijvoorbeeld een meldpunt zijn voor gevonden voorwerpen en ook een IT-steunpunt. Houd uw krant in de gaten, want we zullen u op de hoogte houden.

 

Ten slotte gaf Jamy Trompert van Mooi Werk een korte speech om elke vrijwilliger aan te moedigen vooral goed gebruik te maken van een paar mooie extra’s die Breda voor vrijwilligers heeft weggelegd. Op de website mooiwerkbreda.nl kan je daarover meer lezen. Vooral de vele gratis trainingen en cursussen zijn echt de moeite waard. Die cursussen gaan over praktische tips over boekhouden en marketing, maar ook informatie voor het inzetten van social media of hoe je een goede vrijwilligersovereenkomst samenstelt.

 

De vrijwilligers van de informatiepunten, met name Jel van Geffen en haar collega’s, hadden de bijeenkomst een huiselijk en persoonlijk tintje gegeven door te zorgen voor lekkere hapjes en alcoholvrije bubbels. De roze Barbiebubbels hielpen mee een mooi moment samen te versterken. Dit initiatief is zeker voor herhaling vatbaar. Netwerk Haagse Beemden bedankte de bibliotheek van harte.

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven