Koken met Simone - Vis uit de oven

18 augustus 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 10 minuten en ca. 25 minuten in de oven. Natuurlijk deze week ook weer een smakelijk, gezond en eenvoudig recept. Niet te lang in de keuken staan en tóch lekker eten! Overigens is dit gerecht zeer laag in koolhydraten en vetten...

 

De vis in deze ovenschotel is kabeljauw. (U kunt ook kiezen voor een andere vissoort zoals koolvis, zalm, wijting of schelvis). Kabeljauw behoort tot de rondvissen en is familie van de wijting, schelvis en koolvis. De kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de drie rugvinnen en de twee buikvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt. Het voedsel van de kabeljauw bestaat onder andere uit kreeftjes, krabjes, garnalen, kleine visjes en mosselen. Het leefgebied is dichtbij de zeebodem waar het voedsel van de kabeljauw dan ook te vinden is.

 

Rode peper is ook een ingrediënt in dit recept. Rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. De rode peper is ongeveer net zo pittig als sambal oelek. De oranje- en gele pepers zijn iets pittiger, de groene peper is het minst heet. In de rode peper zit vitamine A en C die je bloedvaten helpen verstevigen. Daarnaast zit de peper vol met capsaïcine (moeilijk woord!), een stof die je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Deze combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Het helpt tevens om het cholesterolgehalte in het bloed te verbeteren.

 

Ingrediënten

500 gram kabeljauw, vers of diepvries; sap en rasp van 1/2 citroen; 1 blikje tomatenpuree ca. 70 gram; 1 el milde paprikapoeder; 2 fijngehakte teentjes knoflook; 1/2 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt; peper en zout; een ingevette ovenschaal. Optie is om verse dille/basilicum toe te voegen en de vis te bestrooien (voordat de vis de oven ingaat) met feta, mozzarella of geraspte kaas.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de stukken kabeljauw in met wat citroensap, peper en een beetje zout en leg ze naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
  2. Meng in een kom de tomatenpuree, paprikapoeder, rode peper, knoflook, citroenrasp en 1 - 2 el citroensap en 1 - 2 el water tot een dik sausje. Strijk dit sausje over de vis uit.
  3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de vis in ca. 25 minuten gaar. Ikzelf zet de oven iets lager dan de 200 graden. Serveer de vis met gebakken aardappeltjes, frietjes, rijst, puree, couscous... én een lekkere salade naar keuze. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

505 kcal/24 gram eiwit/1 gram vet/4 gram koolhydraten/1 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld;:Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk;:Loire, Sancerre, volle droge witte wijn;

Portugal: Gatao Vinho Verde; licht mousserende frisse witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz; soepele rode wijn;

Californië: Zinfandel, droge rosé.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven