Een bezemsteel voor het Heksenwiel vanaf oktober 2023

03 augustus 2023     Redactie Monica Rijpma

 

Tussen Utrecht en Den Haag ligt het kleine stadje Oudewater waar sinds de vijftiende eeuw een echte heksenwaag is gevestigd. Heksen en heksenvervolging spreken nu tot onze verbeelding maar er was een tijd dat het al gevaarlijk was voor een vrouw om alleen te wonen zonder man of gezin. Ze werd dan al snel uitgemaakt voor heks. Vooral als het een wijze vrouw was, die veel wist van natuurgeneeskunde. De heksenwaag was een instrument om juridisch vast te stellen of een vrouw heks was of niet.

 

Terug naar de Haagse Beemden en het Heksenwiel; ons eigen Heksenwiel krijgt vanaf oktober een bezemsteel, want wat is een heks zonder bezem. Deze symbolische benaming is bedacht door Wim Schul, een van de drijvende krachten achter Netwerk Haagse Beemden Verbindt. Dat Netwerk is inmiddels aardig op gang aan het komen met vooral in dit jaar mooie initiatieven die door de vrijwilligers van de drie informatiepunten actief worden gepromoot.

 

Werkgroepen

Van de originele vier werkgroepen van het netwerk zijn er twee bij elkaar gevoegd: 'de paden' zijn samen gegaan met 'parken en poosplekken'. Er was in mei de feestelijke opening van de uitbreidingen bij het Moerenveldje, waar steeds meer een echte verbindingsplek in de wijk is ontstaan. Buurthuis Gageldonk biedt een groeiende agenda aan activiteiten en steeds meer muziekgroepen of andere buurtorganisaties weten de weg naar het buurthuis te vinden. De Kapeltuin en de Maria Dymphnakapel hebben een nieuwe trekpleister erbij met de prachtige social sofa. De jongeren uit de wijk laten merken dat zij behoefte hebben aan een ontmoetingsplek en inmiddels is er contact met Galaxy jongerencentrum waar de activiteiten ook uitgebreid gaan worden om voor elke leeftijdsgroep aantrekkelijk te zijn. Dat is dus allemaal in korte tijd gebeurd in de wijk Gageldonk.

 

Ook Park Kesteren begint steeds zichtbaarder vorm te krijgen als ontmoetingsplaats met de voortdurende mooie samenwerkingen die er zijn tussen o.a. Grote Broer Grote Zus (GBGZ), Ontmoetingscentrum De Sleutel en kinderboerderij De Sik. Er zijn nog steeds vrijwilligers van het Wonen+-project die zorg dragen voor een tuintjesdag of activiteiten tijdens Burendag.

 

Bezemsteel

Vanaf oktober krijgt het Heksenwiel de extra ontmoetingsruimte met de voorlopige naam De Bezemsteel. Hierbij zal zeker de werkgroep Heksenwiel actief betrokken zijn, maar de dagelijkse leiding is in handen van de derde werkgroep; Stichting Informatiepunten. Doordat er informatiepunten zijn op verschillende plaatsen in de wijk is er een continuïteit en steeds meer zichtbaarheid voor het netwerk. Als alles volgens plan verloopt zal bij de Bezemsteel elke weekdag iemand aanwezig zijn. De Werkgroep Informatiepunten is ook het meest actief in het samenbrengen van alle vrijwilligers om minstens een paar keer per jaar met elkaar ideeën uit te wisselen en natuurlijk ook gewoon een drankje te drinken en/of een hapje te eten.

 

Businesscoach

De zomer get-together van de vrijwilligers is vrijdag 4 augustus bij Alexberg 2a, een van de locaties waar elke week iemand aanwezig is om vragen van buurtbewoners te beantwoorden. De drie informatiepunten hebben elke een eigen karakter en ook activiteiten, zoals de wandelgroep die op woensdagen vertrekt vanuit informatiepunt De Donk, de afvalcoaches, budgetmentoren of BOA’s die bij de verschillende informatiepunten regelmatig aanwezig zijn. Bij het Heksenwiel is de vrijdagochtend in de Lucaskerk een goed bezocht informatiepunt. Daar is bijvoorbeeld elke eerste vrijdag van de maand de businesscoach Freek Kraus beschikbaar om zelfstandige ondernemers advies te geven.

 

Als je nieuwsgierig geworden bent en zelf als vrijwilliger een steentje bij wilt dragen; schroom niet om vrijdag 4 augustus een kijkje te nemen bij informatiepunt Alexberg 2A van 18.00 - 21.00 uur. Het Heksenwiel is niet terug te vinden als historisch heksenwerktuig, maar vanaf oktober heeft Netwerk Haagse Beemden Verbindt dus onze eigen druïdenontmoetingsplek waarover we na de zomer meer nieuws zullen brengen.

 

E: info@informatiepunthaagsebeemden.nl

W: https://www.informatiepunthaagsebeemden.nl/

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven