Koken met Simone - Kruidige Arabische gehaktspiesen

04 augustus 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Een barbecuegerecht/hoofdgerecht, acht spiesen. Bereidingstijd 15 minuten, 30 minuten weken (indien u houten spiesen gebruikt). Circa 10 minuten op de barbecue. Tja, het weer werkt in Nederland niet écht mee, echter, ik stuur deze week tóch maar een smakelijk en eenvoudig bbq-gerecht. Tussen de druppels door te maken of misschien onder de luifel.

 

Het gerecht is gluten- en lactosevrij en super laag in koolhydraten. In dit gerecht wordt onder andere kurkuma gebruikt als specerij. Deze wordt gemaakt van de wortelstok van de curcuma longaplant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder en currygerechten en geeft aan dit poeder een gele kleur en een mild bittere smaak. Kurkuma is bloedverdunnend en verlaagt het cholesterol.

 

Ras el hanout is ook een kruidenmengsel dat in dit recept gebruikt wordt. Het is een Marokkaans mengsel van soms wel twintig of meer specerijen. Wordt in veel landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten veel gebruikt. Het heeft en geeft een bruine kleur en ruikt sterk.

 

Ingrediënten

3 lamssaucijsjes ca. 250 gram; 500 gram rundergehakt; 2 geperste knoflookteentjes; 1 kleine ui, geraspt; ½ rode peper zonder zaadjes, heel fijn gehakt; 2 tl kurkuma; 1½ el ras el hanout; 20 gram bladpeterselie, fijn gehakt; sap van ½ citroen (of kant en klaar); 4 el olijfolie; 8 metalen of houten spiesen.

 

Bereidingswijze

  1. Week de houten spiesen tenminste 30 minuten in water. Druk het lamsvlees boven een kom uit het velletje; voeg het rundergehakt, de knoflook, ui, rode peper, kurkuma, ras el hanout, peterselie en 1 tot 2 el citroensap toe. Meng alles goed, voeg wat zout toe en kneed het gehakt tot het wat plakkerig wordt.
  2. Verdeel het gehakt in ca. acht porties, kneed elk portie nog even door en vorm dit tot een worstje van ongeveer 8 tot 10 cm. Druk een spies in de lengte van het worstje en kneed het gehakt stevig rond de spies. Leg de spiesen op een schaal en bewaar dit afgedekt in de koelkast.
  3. Laat de spiesen voor het bereiden op de bbq weer even op kamertemperatuur komen. Bestrijk ze dun met de olijfolie en rooster ze op de hete bbq in ca. 10 minuten rondom en gaar. Regelmatig keren.

 

Tip: serveer de spiesen met een tomatensalsa van acht in kleine blokjes gesneden cocktailtomaten, vermengd met 1 fijngesneden rode ui, 1 fijngehakte knoflookteen, 1 tl gemalen komijn, 2 el fijngehakte peterselie, 1 el citroensap en 2 el olijfolie. Serveer met (Turks) brood,  komkommer, tzatziki. Eet smakelijk!!

 

Voedingswaarde per spies

300 kcal/16 gram eiwit/2 gram koolhydraten/1 gram voedingsvezel

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge, frisse witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Spanje: Tempranillo, droge rode wijn;

Spanje: Rioja; droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon; droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven