Koken met Simone - Moussaka

21 juli 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Een glutenvrij hoofdgerecht voor vier personen, laag in koolhydraten! (Bereid zonder aardappelen). Bereidingstijd 25 minuten en 30 minuten in de oven.

 

Misschien bent u al op vakantie geweest of gaat u nog? Tja, als Griekenland uw bestemming was of is dan komt het gerecht moussaka u wel bekend voor! Een traditioneel gerecht, gemaakt op basis van aubergine! Aubergine is een éénjarige plant. De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de Middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. Omstreeks de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder Europa ingebracht. Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer. De aubergine kun je niet rauw eten, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken! Bewaar de aubergine niet in de koelkast, maar op een donkere, koelere plaats, bijvoorbeeld in de voorraadkast.

 

Ingrediënten

4 el olijfolie; 500 gram rundergehakt (of kip-, lams- of vega gehakt); 2 teentjes knoflook, fijngehakt; 1 blik tomatenblokjes op sap, 400 gram; 1,5 tl kaneel; 2 aubergines, in plakken; 2 eieren; 150 ml Griekse yoghurt; 100 gram feta (verkruimeld); zout, peper; Verse basilicum; Lasagneschaal, ingevet!

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm 2 el olijfolie in een hapjespan en bak het gehakt met de knoflook al omscheppend rul. Roer de tomatenblokjes met het sap, kaneel, zout en versgemalen peper erdoor en laat dit 10 minuten sudderen totdat het een saus wordt. Zelf voeg ik altijd verse basilicum toe... heerlijk!
  2. Bestrooi intussen de plakken aubergine (makkelijk met een kaasschaaf) dun met olijfolie en rooster ze in gedeelten in een grill- of koekenpan bruin en gaar.
  3. Verdeel de helft van de plakken aubergine in de ovenschaal en strijk de gehaktsaus erover. Dek dit weer af met een laag aubergine. Druk alles goed aan. Klop de eieren los met de yoghurt en de feta en verdeel dit mengsel over de aubergines.
  4. Bak de moussaka in de oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Zelf zet ik de oven op 180 graden. Beter wat langer in de oven als een te bruine bovenkant. Lekker met knapperig brood of brood naar keuze (Turks brood), komkommer en natuurlijk Tzatziki. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

650 kcal/52 gram vet, 19 gram verzadigd/10 gram koolhydraten/33 gram eiwit/4 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Griekenland: Retsina, gemaakt van de moschofilero druif, bloemige witte wijn;

Frankrijk: Rhône, droge witte wijn;

Frankrijk: Provence, Côtes de Provence, droge rosé;

Frankrijk: Languedoc, droge rode wijn;

Mousserende wijnen zoals Champagne, Spaanse Cava, Italiaanse Prosecco, Portugese Espumante.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven