Koken met Simone - Thaise kipburger (zonder broodje!)

14 juli 2023     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

 

Een hoofdgerecht voor vier personen. Eenvoudig en snel te bereiden, laag in koolhydraten en vetten. Bereidingstijd 25 minuten.

 

In dit gerecht wordt vissaus gebruikt. Vissaus is een saus die gemaakt wordt van gegiste vis. De term beschrijft een brede variatie van producten die in verschillende culturen gebruikt worden. Sommige vissauzen worden gemaakt van rauwe vis, gedroogde vis, garnalen, krab of inktvis. Vissaus wordt veel gebruikt in (dip)sauzen, marinade en curry's. Het geeft gerechten een warme, volle en zilte smaak.

 

De vermelde mini-sla Romaine , oftewel Romaanse sla, is een lange krop sla en wordt veel gegeten in Zuid-Europese landen. De sla groeit recht omhoog. Rauw smaakt de sla wat bitterder dan de bekende kropsla. De Romaine sla is dé sla in het authentieke recept van Ceasar salade. Je kunt de sla rauw eten maar ook stomen of stoven (ca. 10 minuten).

 

Ingrediënten

1 limoen; 3 cm verse gember; 1/2 bosje bosuitjes; 1 bakje koriander; 1/2 rode peper;1/2 el vissaus; 1/2 el sesamolie; ca. 350 kipgehakt (of vega gehakt); 1/2 komkommer; 1 zakje mini-sla Romaine (little gem, 2 stuks); 4 el chilisaus.

 

Bereidingswijze

  1. Boen de limoen schoon en rasp er de groene schil af. Snij de vrucht in partjes. Schil de gember en rasp deze fijn. Snij de bosuitjes in fijne ringetjes. Hak de koriander en de rode peper fijn. Meng met het gehakt en breng op smaak met de vissaus.
  1. Vorm vier burgers van het gehakt. Verhit de sesamolie in een koekenpan en bak de burgers in ca. 10 minuten gaar. Maak intussen met een dunschiller of kaasschaaf linten van de komkommer. Maak de blaadjes sla los van de krop en maak van twee tot drie blaadjes een ‘broodje’. Verdeel de komkommer over de slabroodjes, leg er de burgers op, dek af met de rest van de sla. Serveer met de chilisaus en de partjes limoen.

 

TIP: uiteraard kunt u ook gewoon lekker een lekker knapperig broodje gebruiken en de ingrediënten daarop serveren. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

209 kcal/11 gram vet, 4 gram verzadigd/11 gram koolhydraten, 9 gram suikers/3 gram voedingsvezel/15 gram eiwit/144 gram groenten!

 

Wijntip

Frankrijk/Italië of nieuwe wereld: Pinot Gris of Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc; droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling; droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, droge rode wijn alsmede de Pinot Noir.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven