Koken met Simone - Bobotie

07 juli 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Een hoofdgerecht voor circa acht personen. Bereidingstijd circa 60 minuten. Dit gerecht kan ook van tevoren gemaakt worden. De geschiedenis van dit Zuid-Afrikaanse gerecht gaat helemaal terug naar de zeventiende eeuw.

 

De VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) gebruikte voor haar schepen Kaapstad als tussenstop van en naar Indonesië. Deze handelaren brachten kruiden, kooktechnieken en recepten mee. Sommigen beweren dat het originele recept van boboti uit Indonesië kwam en werd aangepast aan de lokaal beschikbare ingrediënten! Zeker zullen we dit nooit weten, maar het is nu wel het meest bekende recept van Zuid-Afrika. Serveer het met rijst en een groene salade.

 

Ingrediënten

2 el olijfolie; 2 uien; 1,5 el kerrie; kilo rundergehakt (of lams- kip- of Vega gehakt); 2 beschuiten of paneermeel; 1 grote stevige appel; 150 gram rozijnen; 50 gram geschaafde amandelen; 0,5 citroen; optioneel knoflook. Vierkante ovenschaal 25 x 25, ingevet.

 

TIP: Ik laat de rozijnen een dag of een avond van tevoren wellen in sherry (of witte wijn), sherry is lekkerder. Zorg dat de rozijnen onder staan en doe er een beetje kerrie en kaneel door. De rozijnen zuigen de sherry op, de alcohol vervliegt bij het bereiden. Verder het recept volgen.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snipper de uien. Verwarm de olijfolie in een koekenpan of wokpan en fruit de ui zachtjes glazig. Roer de kerriepoeder erdoor en bak dit zachtjes. Laat dit mengsel iets afkoelen.
  2. Verkruimel de beschuitjes (of gebruik paneermeel). Schil de appel en snij deze in stukjes. Pers de citroen en rasp de schil. Meng in een kom het gehakt met het uimengsel, een ei, de rozijnen, de helft van de amandelen, de citroenrasp en 2 el citroensap. Kneed alles goed door elkaar tot een wat plakkerig mengsel. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Bak het in de oven in 25 minuten gaar.
  3. Neem de ovenschaal uit de oven, zet de oven hoger naar 220 graden. Klop de andere eieren los en schenk het over het gehakt. Strooi de rest van de amandelen erover en bak de boboti in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!!

 

Voedingswaarden per persoon

505 kcal/34 gram vet, 11 gram verzadigd/23 gram koolhydraten/26 gram eiwit.

 

Wijntip

Het lekkerst bij dit gerecht zijn frisse, koele witte wijnen en zelfs mousserende wijnen.

Frankrijk of nieuwe wereld: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Champagne, brut, droge mousserende witte wijn!

Italiaanse Prosecco: Spaanse Cava.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven