Woningbouw Muizenberglaan

Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

Het gaat er eindelijk van komen dat het braakliggend perceel grenzend aan de Muizenberglaan/Kesterenlaan/Westerhagelaan bebouwd gaat worden. Op maandag 19 juni was er een inloopavond voor direct omwonenden.

 

Bezoekers gaan in gesprek met medewerkers van de gemeente, die over de infrastructuur in en om de gebouwen vertellen. Een medewerker van woningbouwcorporatie Alwel vertelt over de keuze voor drie appartemensgebouwen in drie verschillende hoogtes. Hierbij wordt rekening gehouden met de zon, die de binnentuin nog voldoende kan bereiken.

 

De medewerkers van Surplus vertellen onder andere over de invulling van een ruimte van ongeveer twee woningen, die als een soort van ontmoetingsruimte worden ingericht. Deze ruimte komt in het appartementsgedeelte dat tegenover het winkelcentrum komt.

 

 

Drie appartementsgebouwen

Het plan is nu ingetekend voor 104 appartementen, verdeeld over drie appartementsgebouwen, die carrévormig en los van elkaar worden gebouwd. Door de open ruimte kunnen wijkbewoners door het middengedeelte wandelen, wat verbinding geeft met de wijk. Aangezien de doelgroep 55+'ers is, tot zo lang als mogelijk, komt er voldoende ruimte voor scootmobielen en wordt er gekeken naar het parkeren van driewiel- of duofietsen.

 

Aan de kant van de Westerhagelaan komt een parkeerterrein met voldoende parkeerplaatsen, ook voor visite. De ingang hiervoor komt tegenover het zorgcentrum aan de Muizenberglaan. Door de parkeerplaatsen aan deze kant aan te leggen, heeft de bebouwing daarmee voldoende afstand van het bedrijventerrein aan de overkant van de Westerhagelaan, de weg zelf en het groene warmtestation dat daar staat.

 

Er komen twee appartementsgebouwen met sociale huurwoningen, één van drie verdiepingen en één van vijf verdiepingen, even hoog als de flat aan de overkant bij het winkelcentrum. Er komt één appartementsgebouw met middeldure huurwoningen die vier hoog gaat worden.

 

Zorginstelling Surplus neemt deel aan het project, zodat de mogelijkheid van zorg in de woningen kan worden aangeboden. De medewerkers van Surplus zien graag de gemêleerdheid in leeftijd, zodat men sociale aandacht voor elkaar kan hebben. We willen steeds langer zelfstandig wonen. Dan is een leefomgeving onlosmakelijk verbonden met zorg en welzijn. Een veilige, sociale en actieve omgeving met een verbindende functie in de wijk, waarin iedereen op zijn/haar eigen manier waarde toevoegt. Dat is het toekomstbeeld van wonen als je ouder wordt.

 

 

Wonen vanaf 2027

De komende maanden worden gebruikt om verder onderzoeken te doen, het bestemmingsplan op te stellen en de omgevingsvergunning rond te krijgen. Men zal daarom regelmatig bedrijvigheid op het perceel kunnen zien. Eind dit jaar zal het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden getoond bij een nieuwe inloopbijeenkomst. De planning is, dat in maart/april 2024 het bestemmingsplan in de gemeenteraad wordt besproken.

De twee helft van 2024 zal de grond bouwrijp kunnen worden gemaakt door de gemeente. Daarna kan woningbouwcorporatie Alwel de planfase ontwikkeling en aanbesteding voor zijn rekening nemen, wat een kleine anderhalf jaar in beslag gaat nemen.

 

De uiteindelijke bouw kan dan vanaf mei 2025 plaats gaan vinden. De planning geeft aan dat de gemeente eind 2026 of begin 2027 gaat beginnen met de aanleg van de openbare ruimte rondom de appartementen. De semi openbare binnentuin, oftewel de ruimte in het midden van het ‘carré’, wordt ontworpen en aangelegd in opdracht van Alwel.

 

Zorgen inkijk en infrastructuur

Middels een moodboard werden er ideeën besproken over hoe de appartementen er uit kunnen komen te zien. Niets staat al helemaal vast. Er worden door bezoekers zorgen geuit over de mogelijke inkijk, vanuit het appartementsgebouw (vier hoog) naar de woningen en tuinen van de Johanna Ufkesstraat. De bomenrij langs het nu ongure pad, dat hiertussen ligt, geeft in deze periode voldoende bescherming. Maar in de winter, als er geen bladeren aan de bomen zijn, is er directe inkijk mogelijk. Dit is opgeschreven en wordt meegenomen.

 

Er worden deze avond door bezoekers zorgen geuit over de infrastructuur van de kruising Westerhagelaan / Muizenberglaan. In het verleden, vóór de bouw van de supermarkt in de tent op het perceel en later op het plein opnieuw, was hier al aandacht voor gevraagd. Vooral in de ochtend, als je vanuit de Muizenberglaan linksaf de Westerhagelaan op wilt rijden is dat onoverzichtelijk, omdat je in één keer over moet steken. De drukte van het verkeer dat de wijk uit wil rijden, is in de ochtend groot. Op alle andere kruisingen op de Westerhagelaan is er een mogelijkheid om even op de middenberm halt te houden, om goed naar de andere kant uit te kijken. Dit is genoteerd en neemt de gemeente mee voor onderzoek.

 

Een bezoeker geeft uit ervaring aan dat men geen gebruik gaat maken van een ‘ontmoetingsruimte’ als ze daarvoor buitenlangs moeten lopen en al zeker niet als men door weer en wind moet gaan. Bas van Alwel geeft aan, dat hij gaat kijken voor de mogelijkheid van een ‘drooglooppad’. Zo kunnen mensen van het ene appartementsgebouw droog naar het andere lopen.

 

Andere bezoekers hebben ook vragen, opmerkingen of aanwijzingen. De medewerkers van de gemeente, Alwel en Surplus staan open voor alles wat men aangeeft en leggen dit vast om, waar het kan, deze punten mee te nemen in de verdere stappen.

 

Vragen

Voor vragen over de ontwikkelingen kunt u contact opnemen met de gemeente, de woningcorporatie Alwel, Surplus of tijdens de volgende inloopavond eind dit jaar. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de projectmanager of projectontwikkelaar. Wilt u de informatie digitaal ontvangen, kunt u zich abonneren op de e-mailservice van de overheid, waarna u op ‘Berichten over uw buurt’ klikt.

 

E: ajh.keijsers@breda.nl Projectmanager van de gemeente, Bram Keijsers

E: b.deregt@alwel.nl Pojectontwikkelaar van Alwel, Bas de Regt

E: heksenwiel@surplus.nl

W: overheid.nl

W: breda.nl/nieuwsoverzicht

 

 

Terug

^ Naar boven