Koken met Simone - Asperges met zoete aardappelkorst

23 juni 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 25 minuten en ca. 35 minuten in de oven. Asperges, het witte goud; ik ben er gek op! Ze zijn vers deze maand nog verkrijgbaar bij de boer. Daarom dit recept voor een heerlijk gerecht, nu eens niet met ham, zalm of ei maar met een korst van zoete aardappelen! Geloof me, een heerlijke en perfect gezonde combi met de asperges. Echt niet moeilijk te bereiden.

 

De asperge is een plant die in het wild voorkomt in kuststreken en langs rivieren. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente. Er zijn witte, groene en paarse asperges op de markt. Asperges zijn supergezond. Er zijn maar weinig andere voedingsmiddelen met zo weinig calorieën en tegelijkertijd zo veel vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, K, B1, B2 en foliumzuur. De vezels in asperges dragen bij aan een gezonde stofwisseling wat weer helpt om een opgeblazen gevoel te voorkomen. De asperges zijn te koop van ongeveer maart tot eind juni..., dus snel nog even naar de aspergeboer!

 

Zoete aardappel of bataat komt oorspronkelijk uit Mexico. De zoete aardappel staat ook bol van gezonde voedingsstoffen zoals vitamine C, mineralen en vezels. Vitamine C is goed voor onze huid en de weerstand, vitamine B6 is goed voor het reguleren van de bloeddruk. Zoete aardappelen kunnen op vele manieren worden klaargemaakt. Bewaar ze niet in de koelkast. Dit gerecht is een perfecte gezonde combi met de asperges

 

Ingrediënten

1 kilo Hollandse asperges/ 500 gram zoete aardappelen/200 ml zure room/150 gram geraspte kaas, smaak naar keuze/200 gram gegrilde ham.

Ovenschaal.

 

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges met een dunschiller of een scherp aardappelmesje van vlak onder het kopje naar beneden.

Leg de asperges naast elkaar met de kopjes op dezelfde hoogte. Snij, indien nodig, het houtachtige stukje van het uiteinde af. Bij de verse asperges van de boer is dit bijna niet nodig! Kook de asperges in een hoge aspergepan of een brede kookpan in ruim kokend water, met wat zout, ca. 3 minuten. Laat ze nog 10 minuten afgedekt in het water staan.

  1. Verwarm de oven intussen voor op ca. 180 graden. Schil de zoete aardappelen en rasp ze grof in de keukenmachine of met een handrasp of kleine uiensnijder. Doe de geraspte aardappelen in een vergiet en schenk er 1 liter kokend water over. Laat dit goed uitlekken en afkoelen. Meng de aardappelen in een kom met de zure room, de geraspte kaas, wat peper en naar eigen smaak wat knoflook.
  2. Laat de asperges ook goed uitlekken. Rol steeds drie asperges in een plakje ham. Leg de rolletjes naast elkaar in de (beetje ingevette) ovenschaal. Verdeel het aardappelmengsel erover. Bak de asperge/aardappelschotel in de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.

Uiteraard kunt u ook bij dit gerecht eventueel een komkommersalade of een salade naar keuze maken. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

455 kcal/24 gram eiwit/23 gram vet, 14 gram verzadigd/34 gram koolhydraten/7 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk, Elzas; Gewürztraminer, droge witte wijn;

Frankrijk, Elzas: Muscat, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, soepele rode wijn;

Australië/Oostenrijk: Zweigelt, volle rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven