Het mirakelmeisje van Schiedam (2)

15 juni 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Het zelfvertrouwen van Liedewij groeit door haar hoge status. Alles wat ze zegt slikt men voor zoete koek. Ze vertelt dat ze samen met haar engelbewaarder spirituele reizen maakt naar Rome en het heilige land. Zelfs tijdreizen naar de kruisiging van Jezus.

 

Of haar bewonderaars haar geld of goederen schenken is niet bekend. Wel gaat het verhaal van de wonderbaarlijke geldvermenigvuldiging rond. Liedewij geeft vaak aan de armen.

 

 

Haar beurs raakt nooit leeg. De voorraadkast met etenswaar blijft eveneens altijd gevuld. Dit is voor haar bewonderaars reden om de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging uit de bijbel te linken aan het wondermeisje uit Schiedam. Haar doorligplekken wegens het vele liggen worden gezien als stigmata, de kruisigingswonden.

 

 

Overval

Niet iedereen is gecharmeerd van Liedewij. Op een dag breken een aantal dronken soldaten de deur open. Een meisje dat in leven blijft door alleen maar af en toe een hostie te eten willen ze wel eens zien. Het liefst bloot! Pieternel, de dochter van Liedewijs’ broer, probeert de ruwe kerels naar buiten te werken. Als reactie smijten ze haar tegen een krukje. Pieternel raakt door de val ernstig geblesseerd aan haar heup.

 

Rozen

Als er 38 jaar zijn verstreken en Liedewij 53 jaar oud is ligt ze nog steeds ziek op bed. Ze overleeft haar geliefde Pieternel en moet zich door een zware rouwperiode heen worstelen. Liedewij wordt steeds zwakker. Ze wil het liefst dood zijn, maar ze mag pas sterven als haar engelbewaarder haar een tak met bloeiende rozen komt brengen. Op 14 april 1433 is het zover. Tijdens een visioen krijgt ze bezoek van haar engel met een mooie roos. Ze wordt begraven in een gemetselde grafkelder op een begraafplaats in Schiedam.

 

Niet lang daarna laten haar vereerders een kapel bovenop de grafkelder bouwen. Tijdens de beeldenstorm wordt het skelet van Liedewij in België in veiligheid gebracht. Op 14 juni 1871 worden de botten weer teruggebracht naar Schiedam. Meer dan vier eeuwen hebben vereerders van Lidwina het Vaticaan verzocht om een heiligverklaring.

 

 

Ondanks de vreemde verhalen en fantastische visioenen heeft Lidwina heel veel mensen steun gegeven bij hun problemen. Op 14 maart 1890 werd ze eindelijk heilig verklaard. De grafkapel en het woonhuis hebben de tand des tijds niet overleefd. De gebeeldhouwde hardstenen plaat die de grafkelder bedekte is er nog wel. Deze staat met andere devotionalia in de fraaie neogotische Lidwina Basiliek in Schiedam.

 

Daarnaast trekt jaarlijks de Lidwinaprocessie door het centrum van Schiedam op de zondag voor Hemelvaartsdag. De komst van de medische wetenschap heeft de middeleeuwse wondermeisjes verdrongen. Maar vergeten zijn we ze niet!

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven