Vanwege het wijkfestival zijn er diverse activiteiten te beleven bij Bianca in De Ganzerik. Om kwart voor tien gaan de deuren open om de mannen van Biljart BZN, Ardon en partner van de G-Darts en Hart Trimclub Sportief te verwelkomen. Bij Anja kon je de Kunst van het Kantklossen ervaren. Wellicht vanwege de enorme hitte zijn er weinig bezoekers, maar toch genoeg om het gezellig met elkaar te hebben.
Gesprek met Ardon
G-Darts, hoe is dit zo gekomen? Ardon: “Ik heb vroeger heel veel gedart. Daardoor ben ik in een groep gekomen en heb ik de Bredase dartvereniging opgezet die inmiddels alweer 22 jaar bestaat. We hebben op diverse locaties gehuisd en zijn nu al jaren actief in De Ganzerik. Darten is eigenlijk een echte mannensport. Echter de vrouwen wilden het ook graag leren en die ben ik les gaan geven, waarna ook lessen volgden aan kinderen. Zo kwam ik in contact met een jongen met een beperking aan zijn arm. Hij gooide onderhands een goede worp en ik dacht nog, dat is toeval, maar dat was niet zo. Hij kon alle instructies opvolgen. Dit trok me erg en toen ben ik een groep op gaan zetten voor mensen met een licht geestelijke en lichamelijke beperking, de G-Darts.”
Naast het lesgeven wordt er ook competitie gespeeld, soms met andere verenigingen. Middels diverse dartspellen worden de vaardigheden van de sport getraind. Daar waar de begeleiders eerst het telwerk voor de deelnemers deden, leren ze in stapjes om nu zelf te tellen. Voor Ardon staat de gezelligheid bovenaan. Ardon: “Het is geen verplichting om te komen, als je komt moeten we plezier kunnen maken met elkaar.”
Mocht je interesse hebben mag je vanaf 16 jaar drie keer mee komen doen. Het bestuur bekijkt daarna of ze de juiste begeleiding kunnen bieden, om met plezier de dartsport te kunnen beoefenen. Je kunt dan lid worden. Een dartbord hangt normaal 172 centimeter, maar er is een mogelijkheid om daar waar nodig de hoogte te verstellen. Voor iemand met weinig kracht, is de normale afstand van 237 centimeter niet te overbruggen. In zo’n situatie, wordt de afstand tot het bord verkleind.
De Kunst van Kantklossen
Anja heeft een ruime opzet van haar kantwerken staan. Zelf werkt ze aan een fotolijstje, waarbij ze voordoet hoe het gaat. Ze heeft kussens klaarliggen om deze kunstvorm van vroeger, die inmiddels cultureel erfgoed is, te ervaren. Hier wordt met haakkatoen op gewerkt, zodat je goed kunt zien wat je doet. Er wordt door verschillende volwassenen en kinderen een paar keer op en neer geklost.
In de middag komt er een meisje binnen dat enthousiast naar haar vader rent met de woorden: “Ze is hier papa, mag ik vragen of ik het nog een keer mag doen?” Ze heeft vorig jaar met het wijkfestival ook gekantklost en was teleurgesteld toen Anja niet op de locatie van vorig jaar was. Met een blij gezichtje maakt ze vandaag een boekenlegger in de vorm van een slangetje. Na enkele ‘slagen’ weet ze weer hoe het klossen gaat.
Tegen het eind van de middag komen er twee gezinnen, elk met twee meisjes. Na het een keer proberen vinden alle meiden het leuk om een polsbandje te klossen. Ze gaan met de aanwijzingen van Anja en de werktekeningen aan de slag. Een klein uur later gaan de vier meiden, Lenthe (8 jaar), Madelief (6 jaar), Yayra (9 jaar) en Gea (7 jaar) naar huis met een zelf gekantklost polsbandje.
G-Darts is er iedere dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, het jaar rond.
W: g-dartsbreda.webnode.nl