Koken met Simone - Kerrie-kabeljauw schotel

09 juni 2023     Redactie Simone Baars – bron Dirk van den Broek

 

Een hoofdgerecht voor vier personen, zeer laag in koolhydraten en vetten. Bereidingstijd 20 minuten en 25 minuten in de oven.

 

De vissoort kabeljauw komt voor in de Atlantische Oceaan maar ook in de Noordzee. Kabeljauw is rijk aan de vitamines B11 (foliumzuur, nodig voor de aanmaak van rode- en witte bloedcellen), B12, kalium, fosfor en magnesium. De vis is laag in calorieën en vetten maar rijk aan eiwitten (belangrijk voor herstel van de spieren in het lichaam).

 

Kerrie wordt in dit recept gebruikt. Kerrie is een mengsel van diverse specerijen, zoals onder andere kurkuma, koriander, mosterdzaad, zwarte peper, fenegriek, karwijzaad, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas! Deze mix aan specerijen is rijk aan ontstekingsremmende middelen. Deze stimuleren de hartgezondheid. Ook verbetert het de bloedsuikerspiegel!

 

Ingrediënten

200 gram fijngesneden prei; 150 gram wortelsalade; 500 gram verse kabeljauw; 250 ml Griekse yoghurt; 1,5 el kerriepoeder; 75 ml water, 50/50 met witte wijn! (Verse dille, knoflook)

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de prei in een vergiet en schenk er 1 liter kokend water over. Laat het goed uitlekken. Verdeel de prei over de bodem van een ingevette ovenschaal. Overgiet ook de wortelsalade in het vergiet met kokend water en laat dit goed uitlekken.
  2. Wrijf de kabeljauw in met zout en peper en leg ze op de prei. Verdeel de wortel erover. Meng in een kom de kerriepoeder, de Griekse yoghurt, beetje zout en ca. 75 ml water, of half witte wijn en water, tot een dikke saus en schenk deze over de inhoud van de ovenschotel. Zelf vind ik het toevoegen van een beetje (verse) dille en knoflook erg lekker!
  3. Bak de kabeljauw in de oven 20 tot 25 minuten, ik zet de oven dan wat lager op 180 graden, goudbruin en gaar. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

295 kcal/27 gram eiwit/7 gram vet, 4 gram verzadigd/7 gram koolhydraten/3 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Spanje: Tempranillo, droge rode wijn;

Portugal: Gatâo Vinho Verde; frisse witte wijn, ietwat petillant (bubbels)!

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven