Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw Hoede’ opent op zondag 4 juni van 13.00 tot 16.30 uur weer haar deuren. Het museum neemt u mee in een onderbelicht onderdeel van onze rijke geschiedenis, te weten de aan de Tweede Wereldoorlog voorafgaande mobilisatie en de Duitse inval in de meidagen van 1940. Uit die periode is een breed scala aan voorwerpen, tenues, diorama’s en documentatie verzameld en tentoongesteld.
Initiator Pim Monné vertelt: “Het museum bereikt de grens ‘dat het voltooid is’. Er ligt nog wel focus op het complementeren van de collectie met bijzondere zaken. De Irenebrigade (Nederlandse militairen die naar Engeland waren ontkomen) en het georganiseerde verzet zijn in historisch perspectief interessant, maar vallen buiten de verzameling. Het museum is vol, maar de opstelling is goed uitgekiend. Er kunnen twintig bezoekers tegelijkertijd rondkijken.”
Melkstaking
Het was de tijd van Libelle, Panorama, Katholieke Illustratie, reclameobjecten. Televisie, computers en sociale media kende men nog niet. Pim vertelt over de Melkstaking 1943. Soldaten die jaren ervoor tegen de Duitse invallers hadden gevochten, werden opnieuw in krijgsgevangenschap genomen en zouden in Duitsland te werk worden gesteld. In Hengelo brak een wilde, ongeorganiseerde staking uit. De boeren die meededen leverden geen melk meer.
Mobilisatie
In 1937 is er een proefmobilisatie geweest. Die is volledig mislukt! Na de ‘Anschluss’ in 1938 waarbij Oostenrijk samenging met Duitsland werd in Nederland de dienstplicht van 5½ maand opgeschroefd naar 11 maanden. In 1939, toen het echt nodig was, verliep de mobilisatie wel goed. Mannen geboren tussen 1904 en 1920 werden opgeroepen. Ze waren 6 dagen per week soldaat. Op de dag des heren waren ze vrij. Er werd twee dagen geoefend. De resterende vier dagen moesten ze greppels graven. Na het Molotov-Ribbentrop pact, het niet-aanvalsverdrag tussen Duitsland en Rusland, begon de mobilisatie echt.
De vlucht uit Breda
Op 12 mei 1940 geeft burgemeester Van Slobbe het bevel de stad te verlaten. Van de 50 duizend Bredanaars zijn er 101 gesneuveld, waarvan 51 door een bombardement op een school in St. Niklaas. De Bredase schrijfster Marga Minco schreef over deze vlucht die ook zij meemaakte in haar boek ‘Het bittere kruid’. Het bekende beeld in park Valkenberg refereert hieraan.
Op Rotterdam werd op 14 mei om 13.30 uur een strategisch bombardement uitgevoerd. Het duurde dertien minuten! De beruchte 9e pantserdivisie was er aanwezig. Vijf dagen later werd er gecapituleerd. Hierdoor zijn Utrecht en Den Haag gespaard gebleven. Er waren boven Utrecht tekstpamfletten gedumpt met als strekking: Overgeven of bommen.
Huzarenuniform
Onlangs heeft het Mobilisatiemuseum een zeldzaam uniform van een korporaal der Huzaren aangekocht (met onder meer een kolbak, riem, karabijn en broek met beenkappen). De aankoop van dit unieke uniform is mogelijk gemaakt door de Mastboom-Brosens Stichting uit Oud-Gastel.
Nog een nieuwe aanwinst
Een schilderij met het portret van Kapitein Frans Hoogenhuyze, commandant van de 3e compagnie van het 2e bataljon van het 26e regiment te Katwijk aan de Maas. (3CIIB26Re, bij Cuyk). Hij werd op 10 mei lafhartig in zijn borst geschoten terwijl hij zich overgaf. De sergeant die naast hem stond kon het navertellen. Na terugkeer van ‘de vlucht’ hoorde zijn dochter, mevrouw Ketting-Hoogenhuyze, het nieuws over haar vader. Zij schonk dit schilderij aan het museum. Het vormt een prachtige aanvulling op de militaire nalatenschap van de kapitein in het museum. Het doek werd geschilderd door de bekende kunstschilder Jan Theuns uit Princenhage.
Op 4 juni zijn er vier vrijwilligers aanwezig. U kunt vrij rondkijken, vragen stellen of een rondleiding volgen. De toegang is gratis, maar een donatie voor de instandhouding en optimalisering van het museum wordt zeer op prijs gesteld. Het museum is niet gesubsidieerd.
Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw Hoede’, Kapelstraat 30 (ingang naast Pasquélaan 2), Prinsenbeek.
Meer info: 06 1641 5002