Kruidige spitskool uit de oven met cashewnotensaus

26 mei 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen, gluten- en lactosevrij! Bereidingstijd 20 minuten en ca. 25 minuten in de oven. Dit smakelijke, zéér gezonde en voedzame gerecht wordt gemaakt met spitskool. Deze kool is familie van de witte kool. Spitskool dankt zijn naam aan de vorm, spits! Een zachtere smaak en sappiger én lichter verteerbaar dan witte kool. Ideaal om te stoven, te smoren en te roerbakken.

 

De saus van cashewnoten is best apart maar verrassend lekker! De cashewnoot is het zaad van de Kasjoeboom uit Brazilië. Deze noten zijn echt heel gezond en dus een slimme keuze als je deze noten kiest als vleesvervanger. Ze bevatten de minste calorieën per 100 gram en zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en bevatten veel ijzer, mangaan, kalium, magnesium, zink, seleen, fosfor en koper. Kortom, veel gezonde voedingstoffen. Een handjevol (ca. 25 gram) per dag draagt bij aan voorkomen van hart- en vaatziekten; de antioxidanten zijn goed voor het zenuwstelsel.

 

Ingrediënten

1/2 grote spitskool/2 tenen knoflook/2 tl gemalen komijn/2 tl kurkuma/1 tl chilivlokken of paprikapoeder/4 tot 5 el olijfolie of zonnebloemolie/300 gram zilvervliesrijst/200 gram gebrande cashewnoten/sap van 1/2 citroen/200 - 250 ml kokoswater of kokosmelk (is nog steeds lactosevrij, zelf vind ik dat wel lekkerder)/bakplaat met bakpapier.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de halve spitskool in de lengte in 8 dunne parten en leg deze met iets afstand van elkaar op de bakplaat. Neem gerust meer groenten als u dit lekker vindt! Pers de knoflook uit boven een kommetje en roer er de kurkuma, komijn, de chilivlokken of de paprika, zwarte peper en olie door.

Bestrijk de parten spitskool met 3/4 van het oliemengsel en druppel er 2 tot 3 el water over. Rooster de spitskool in de oven ca. 20 tot 25 minuten lichtbruin en gaar. Ik zou de temperatuur op 180 graden zetten.

  1. Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de cashewnoten fijn en verwarm de resterende olie met de kruiden in een kleine pan en doe er 3/4 van de noten bij. Roer er 1 tot 2 el citroensap én het kokoswater of de door en verwarm al roerend tot een lekkere saus. Eet smakelijk!!

 

Voedingswaarden per persoon

785 kcal/44 gram vet, 7 gram verzadigd/73 gram koolhydraten/7 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, droge rode wijn;

Frankrijk: Rhône, Crozes Hermitage, droge rode wijn;

Frankrijk (Elzas) of nieuwe wereld: Pinot Gris/ Pinot Blanc, droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven