Vorige week gebeurde het zomaar, na al dat rare supernatte weer, dat er een jonge jongen op het strandje bij de Asterdplas in het blubberige zand wegzakte. Zó ver dat hij er niet meer zelfstandig uit kon komen. De brandweer die gelukkig snel ter plekke was, heeft hem uitgegraven. Hij kwam met de schrik vrij en houdt er een optreden bij het Jeugdjournaal aan over.
Maar hoe gevaarlijk is drijfzand nou eigenlijk? Is het wel eens dodelijk? Gelukkig voor de jongen bij de Asterdplas was hij er met een vriendje, die ook al vastgezogen werd maar nog wel op eigen kracht los kon komen. Deze belde meteen 112 en de redding kwam snel.
Maar goed, hoe diep kun je zinken? Volgens de literatuur blijf je drijven in drijfzand en ga je niet zonder meer kopje onder. Je wordt ‘opgeslorpt’ totdat er een evenwichtspunt is bereikt. Door gewroet, pogend om los te komen maak je het jezelf lastiger. Zak je te diep dan kan de zandsoep op je borstkas gaan drukken waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. Niet teveel bewegen en kalmte bewaren is dus het advies, al is dat natuurlijk best lastig in zo’n situatie.
Bij de Asterdplas valt het gevaar wel mee. Op ongeveer 60 centimeter diepte is er volgens de strandbeheerder een stevige kleilaag dus verder zakken gaat niet. Door die kleilaag wordt wel het overvloedige regenwater tegengehouden waardoor de erop liggende zandlaag in een dikke brij kan veranderen waarin je weg kunt zakken. Daarom is het strand er met lint afgezet en moeten we een paar dagen geduld hebben totdat alles weer veilig is. De vederlichte ganzen met hun grote vliesvoeten kunnen er wel gewoon overheen dabberen. Zij hebben even het rijk alleen.
Toch gevaarlijk
Helemaal ongevaarlijk is drijfzand niet in alle gevallen. Je gaat er dan niet in kopje onder, maar als je er eenmaal in vastzit ben je wel gefixeerd. Aan zee, waar eb en vloed een rol spelen kan het dus gebeuren dat je niet meer weg kunt terwijl de waterspiegel tot aan je lippen staat. Ook in los zand zonder water kun je wegzakken, met als ongewenst uiterste een verstikkingsgevaar. Het blijft altijd uitkijken waar je loopt. Zoals vaak het geval is kan een mobiele telefoon je redding betekenen. Zorg er altijd voor dat deze voldoende opgeladen is voordat je van huis gaat. Pas goed op jezelf en elkaar en blijf veilig.