Koken met Simone - Gehaktbrood met paddenstoelen

19 mei 2023     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

 

Een hoofdgerecht voor acht personen. Bereidingstijd 25 minuten plus 45 minuten oventijd. Dit gerecht is zeer smakelijk én laag in koolhydraten en calorieën. Als u dit gaat eten met gebakken aardappeltjes verandert dit uiteraard!

 

De kastanjechampignons in dit gerecht zijn een broertje van de witte champignons. Het verschil zit met name in de smaak. De kastanjechampignons hebben een wat steviger vruchtvlees en een lichte, houtachtige smaak; wat droger en wat pittiger. Ze zijn rijk aan vitamine B2, vezels, kalium en fosfor. Kastanjechampignons bevatten te weinig ijzer, eiwit en vitamine B12 om vlees te vervangen.

 

De kastanjechampignons zijn iets duurder dan de witte, want per m2 wordt er minder van geoogst. Maak de kastanjechampignons schoon met keukenpapier of een champignonborsteltje. Niet schoonmaken met water want dan zuigen de champignons zich vol met water waardoor een groot deel van de smaak verdwijnt.

 

Het kruid tijm zit bomvol met mineralen en vezels. Het heeft een lekkere, zeer aromatische geur. Sjalotjes vormen, in tegenstelling tot de ui, trossen van knolletjes, net als knoflook. Eén ui staat gelijk aan drie kleine sjalotten. Ook bevatten sjalotten meer mineralen en vitaminen dan de gewone ui.

 

Ingrediënten

400 gram kastanjechampignons; 2 el olijfolie; verse tijm, naar eigen smaak; 2 sjalotten; 2 sneetjes wit casinobrood; 75 ml halfvolle melk; 1 ei; 1 el Dijon mosterd; 500 gram gemengd gehakt. Cakevorm van 30 cm.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  2. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en bak de helft van de champignons 5 minuten op hoog vuur. Herhaal dit met de andere helft en laat alles afkoelen (en een beetje uitlekken) op een bord.
  3. Haal de blaadjes tijm van de takjes en snipper de sjalotjes zo fijn mogelijk (ook gemakkelijk in een hakker).
  4. Snij de korstjes van het witbrood en week de sneetjes in de melk. Knijp dit uit en meng het ei, de mosterd, de tijm en de sjalot door het gehakt. Breng op smaak met zout, peper, beetje nootmuskaat en knoflook (naar eigen smaak).
  5. Bekleed de bodem en de zijkanten van de cakevorm met 2/3 van de champignons. Doe het gehakt in de cakevorm en verdeel de rest van de champignons over de bovenkant. Druk alles goed aan.
  6. Laat dit in ca. 45 minuten gaar worden in het midden van de oven, controleer regelmatig, als het te snel gaat, zet de oven dan wat lager. Schenk het vocht uit de cakevorm en serveer het gehaktbrood warm, lauw of koud.

Lekker met gebakken aardappeltjes en witlofsalade. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

218 kcal / 16 gram vet, 6 gram verzadigd / 4 gram koolhydraten, 1 gram suikers / 1 gram vezels / eiwit 14 gram / groenten 50 gram.

 

Wijntip

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Merlot, droge rode wijn;

Frankrijk; Provence: Côtes de Provence, droge rosé;

Mousserende wijnen: Champagne, Cava, Spumante;

Hongarije: Tokay Pinot Fris, karaktervolle droge witte wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven