De geharnaste bastaardmaagd (2)

31 mei 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Al zeshonderd jaar wordt in Frankrijk Jeanne d’Arc als een heldin vereerd. Haar faam is internationaal. Wie was deze omstreden strijdster?

 

Familiebanden

Volgens historische bronnen is Jeanne de zus van de dauphin en zijn ze bastaardkinderen van de koning. Ze hebben dezelfde ouders. Ze is geboren op 10 november 1407 (in haar legende is ze vijf jaar jonger). Jeanne is daarvan op de hoogte en vertelt het de dauphin.

 

Gekleed en gekapt als een stoere knul volgt ze aan het hof haar visioenen. De heilige Catharina is van adel. Ze wil alleen Jezus als man en blijft maagd. De heilige Margaretha is van hoge afkomst en verkiest Jezus boven trouwen met een rijke man en blijft maagd. Evenals Catharina en Margaretha, haar idolen, wil Jeanne geen man. Ze wil ook maagd blijven. De legende past perfect bij de adellijke Jeanne. Zij ziet zichzelf als een geharnaste engel (Michael) die haar broer gaat redden. De legende komt via haar tot leven.

 

Inwendig onderzoek

Voor de zekerheid wordt Jeanne aan een kerkelijk onderzoek onderworpen. Er wordt gecontroleerd of ze nog maagd is. Als blijkt dat ze nog nooit is gepenetreerd door een man ondersteunt dit de bewering dat Jeanne d’Arc de maagd van de beroemde legende is. Volgens documenten kan ze door haar hermafrodiete fysiek niet eens haar maagdelijkheid verliezen. De dauphin geeft haar een hoge positie in het leger. Zij mag als een geharnaste generaal het Franse leger aanvoeren.

 

Met slechts een vaandel in de hand voert ze met veel bravoure de soldaten aan. Die zijn onder de indruk van de strijdlustige jongen die eigenlijk een meisje is. Dankzij haar magische charisma vechten ze als leeuwen. Orleans wordt bevrijd van de Engelsen. Jeanne verwerft hiermee haar eeuwige titel Maagd van Orleans.

Daarna volgen nog een paar overwinningen. De laatste slag tegen de Engelsen is die bij Patay.

In de zomer van 1429 wordt in Reims de dauphin officieel tot koning van Frankrijk gekroond. Jeanne, gekleed als jongen in een harnas, flankeert de vorst in de kathedraal.

 

 

 

 

 

 

Aartsengel Michael

Tijdens de rijtour door de stad jubelt en juicht het publiek vooral voor Jeanne. Jeanne heeft zich op dat moment volledig vereenzelvigd met de aartsengel Michael. Op afbeeldingen draagt deze hemelse strijder eveneens een harnas terwijl hij de vijand vertrapt. Koning Karel VII speelt het spel mee. Ingelicht door zijn adviseurs gebruikt hij Jeanne’s inbeeldingen en talenten om zijn populariteit bij het volk te bestendigen. Zolang zijn nieuwe zus voor Franse overwinningen kan zorgen wordt ze aan het hof getolereerd. Ze mag echter geen bedreiging voor zijn eigen positie worden. Hij verheft Jeanne en haar directe familie in de adelstand.

 

 

Neergang

Een jaar later gaat het mis. Jeanne verliest in Compiegne een slag tegen de Bourgondiërs. Zij houden haar gevangen in een kasteel. Jeanne probeert te ontsnappen door van een 21 meter hoge toren af te springen. In gedachten voelt zij zich de aartsengel Michael, maar vliegen als een engel kan zij niet en ze stort naar beneden. Een schuine greppel breekt haar val. Ze raakt ernstig gewond. Om zijn nieuw verworven koningschap te beschermen wordt koning Karel geadviseerd op de achtergrond te blijven. Jeanne is een verliezer en haar ontsnapping wordt gezien als een zelfmoordpoging, een doodzonde in die tijd. Als de koning zich teveel met ‘de travestiet’ en de ketter bemoeit zal hij ermee vereenzelvigd worden en dat is slecht voor zijn reputatie. Het mogelijk gevolg daarvan is een Engelse koning op de Franse troon en daar zit niemand op te wachten. Een ander gevaar is dat het volk liever Jeanne op de Franse troon ziet dan Karel.

 

Morgen volgt het laatste deel van dit verhaal

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven